YMCA Ukrainas årsmöte- heta diskussioner och varma människor

KFUM Sveriges internationella sekreterare Jana Frolén, med ansvar för programmen i Öst är på uppföljningsresa i Ukraina. Läs om hennes erfarenheter och betraktelser från resan nedan.

Årets årsmöte för YMCA Ukraina äger rum i Verkhovina, ett litet ställe uppe i Karpatiska berg. Det tar cirka fem timmar att komma hit med bilen om man landar i Lviv. Landar man i Kyiv, blir det många timmars tågresa.

Verkhovina har alltid varit ett exotiskt ställe även för ukrainare. Framtills nyligen. Nu när Krim är ockuperad av Ryssland och det är nästan omöjligt för en med ukrainskt pass att åka dit och bada i svarta havet, åker fler och fler turister till bergen istället. De vill vandra, andas in fräsch luft och ta del av urgamla traditioner och sed.

Den lokala föreningen YMCA Verkvovina (eller ”DYMCA” vilket betyder ”tanke” på ukrainska) står värd för YMCA Ukrainas årsmöte 2017. Deras ungdomsgård är inhyst i en gammal brödfabrik och det luktar jäst fortfarande. En röd katt vid namn Tiger och en svart tax låter sig klappas.

Representanter från ett tjugotals lokalföreningar har samlats här. Deras förutsättningar, ekonomi och möjligheter ser helt olika ut. YMCA Odessa – vid Svarta havet – arbetar med ungdomar, kvinnor i fängelse, drogberoende och hemlösa. YMCA Kyiv – från huvudstaden- är kända för sina scoutprogram. YMCA Antracit och YMCA Krasnuj Lucj – vid Rysslands gräns – har utbildat 2 000 skolungdomar i säkerhet så att dem inte trampar på landminor. Representanter för YMCA Europa och YMCA World Alliance är också här.

Lokala aktivister visar bilder på glada barn och berättar om sina aktiviteter med ett stort engagemang. Styrelsen presenterar rapporten och får kritiska frågor från yngre representanter. Man röstar för ”Kriterier för organisationsbedömningen för lokalföreningar” och för nya regler kring nomineringen till ordförandeposten. De flesta vill att kandidaten till ordförandeposten ska först sitta i styrelse eller vara intern revisorn. Det blir hett i luften.

Det pratas mestadels ukrainska. På kvällen, efter en lång tröttsam dag äter vi tillsammans traditionell ukrainsk middag. Med överflöd av rätter, färger, smaker. Jag tappar tidsuppfattningen. Man börjar sjunga ukrainska romanser, det är en urgammal sed. Folk från väst, öst och centrum förenas i sången. Oavsett sina politiska uppfattningar, språk och tron, arbetar dem hårt med att låta ungdomar växa och vara toleranta gentemot varandra.

Projektet som KFUM Sverige har här är en mycket uppskattad pysselbit. Det är viktigt att ungdomarna vet sina rättigheter och hur dem kan påverka om dem kränks.
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7