Veckans utmaning: att blogga intressant från ett mötesrum.

”Om du har en burk och fyller den med sten, är den då full? Eller får du plats med ytterligare lite mer om du tar mindre stenar? Och om du sedan fyller på med sand, ryms det då ännu lite mer?”

YMCA Belarus årsmöte.

Med de orden öppnade Kristina, avgående ordförande för YMCA Belarus, föreningens årsmöte som jag, Caroline, och Jana från KFUM Sverige deltog på igår i Minsk. Hon ville peka på att vi bör tänka på vad vi fyller våra liv med – att stenarna är hälsa, familj och andra saker som gör oss lyckliga och är nödvändiga för att vi ska ha ett bra liv. De mindre stenarna symboliserar självförverkligande och sanden är allt smått som tar upp så mycket plats i våra liv. Fyller vi burken med sand får vi inte plats med det viktiga, stenarna, så det gäller att fylla på med det stora, viktiga och grundläggande först.

Caroline och Jana från KFUM Sverige, och Tom från YMCA USA.

Hon drog också paralleller mellan burken med sten och föreningsengagemang. Det är lätt att fastna i detaljer, att så mycket av den tid vi lägger på KFUM eller andra engagemang går till småsaker som egentligen inte är så viktiga medan de stora frågorna inte får plats. Det är något som är SÅ relevant för mig och mitt engagemang – att alltid reflektera kring vad som är stenar och vad som är sand – och det har slagit mig under hela mitt besök hos YMCA Belarus att det är en av många saker som vi har gemensamt. Andra grejer vi också har gemensamt är utmaningar kring finansiell stabilitet, hur relationen mellan riksförening och lokalförening ska se ut, och hur man bäst engagerar och behåller medlemmar.

Jag har bara varit i Minsk en helg, men jag har känt mig så otroligt välkommen och väl omhändertagen, och att jag har så mycket gemensamt med de unga ledarna i YMCA Belarus och dess lokalföreningar. Samtidigt lever de i ett land där civilsamhället är otroligt begränsat av staten, där rasism, homofobi och andra exkluderande åsikter är vardag och där en genomsnittlig månadslön är runt 300 dollar (om en överhuvudtaget har ett jobb, arbetslösheten är superhög).

Reflektionsövning under mötet.

I helgen har jag och Jana har suttit med YMCA Belarus och tillsammans med dem och representanter från YMCA i Schweiz, USA och England pratat om våra samarbeten och hur vi arbetar bäst för att YMCA Belarus ska kunna ha en så bra verksamhet som möjligt för unga människor, trots sina förutsättningar. Ett blogginlägg från en helg i ett mötesrum är svårt att göra spexigt, som rubriken antyder, men känslan jag tar med mig är att vårt internationella arbete är så otroligt viktigt. Tack vare vårt samarbete kan massa unga ledare i YMCA Belarus utbildas i mänskliga rättigheter och hur de kan påverka sina liv, och de i sin tur kommer utbilda fler unga, och på det sättet kan vi kanske bidra till en värld som blir lite mer öppen och lite mer tolerant.

P.S. Jag ska också passa vidare att det finns massa intresse från YMCAs i Belarus att skapa samarbeten med svenska KFUM-föreningar, så om ni vill veta mer eller få kontaktuppgifter, hör av er till mig på caroline.sten@kfum.se eller till KFUM Sveriges kansli. D.S.

 
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7