Världsmedborgare

Vi åkte till ytterligare en ceremoni där papper skrevs på. Vi bjöds på dans, poesi, tal och åt Burbara, vetegröt med nötter, bär och anis. Talen handlar ofta om Palestina och om hemorten. Det är en form av lokalpatriotism jag är lite ovan vid. I Sverige tar den sig andra former. Samtidigt förstår jag behovet av att prata om sitt hem på det sättet när platsen är så fullkomligt genomsyrad av politik. Handlandet att vara kvar i sitt hem är laddat och ger platsens betydelse andra dimensioner.

Dabke och traditionell klädsel fungerar som starka identitetsskapande verktyg.

Dabke och traditionell klädsel fungerar som symboler och identitetsskapande verktyg.

På SIDA-utbildningen fick vi placera oss själva på en uttänkt världskarta, ”var i världen känner du dig hemma”. Jag satt under talen, som jag inte förstod för de var på arabiska, och tänkte på rätten till ett hem.

Det finns de som glatt kallar sig själva för världsmedborgare. Uttrycket känns ofta världsfrånvänt och saknar helt maktanalys. De som kallar sig världsmedborgare ser ofta ut som mig, sällan som mina palestinska kollegor. Du som kallar dig världsmedborgare är en del av ett postkolonialt, imperialistiskt arv. Du kan känna dig hemma överallt för att du är välkommen överallt. Här är hemmet en kamp, och många har redan förlorat. Världsmedborgaren ser broar och de som inte är välkomna ser murar.

Är getfarmarna som bor på vägen till jobbet världsmedborgare?

Är getfarmarna som bor på vägen till jobbet världsmedborgare?

Sånt kan jag fundera över när jag inte behöver lyssna.

Hoppas ni har en trevlig lucia.

Yala bye

Taggar:, ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7