Väl i Lobbyn möts jag av två kvinnor vilka inte kan sluta skratta

Telefonen ringer när jag står i duschen efter 24 timmars resande. – Hello, reception calling! Patricia from YWCA is waiting for you at the reception. Jag är i Lusaka för första gången med uppdraget att förbereda det sista inför starten av projektet Subject to Citizen – Youth Justice.

Väl i Lobbyn möts jag av två kvinnor vilka inte kan sluta skratta. Varför skulle jag få förklarat för mig senare.

KFUM Sverige har samarbetat med YWCA Zambia sedan 2007. Organisationen är idag en välkänd och respektabel organisation i Zambia. Patricia som är Generalsekreterare och Mirriam som är Programsamordnare för YWCA Zambia berättar under middagen att man idag har över tio pågående program, bland annat tillsammans med EU och UNDP. De båda visar stort intresse för det faktum att vi i Sverige slagit samman KFUM och KFUK till en organisation. – Vi har precis omfamnat idéen om att jobba både med flickor och pojkar när det gäller att förbättre villkoren och förutsättningar för flickor och kvinnor. – Men det är väldigt svårt att sälja in, många kvinnor i Zambia är fortfarande tveksamma.

Vi pratar också om arbetet att säkerställa att hbtq personer inte diskrimineras och om KFUM Sveriges motion kring detta från 2004. – I Zambia kan vi inte uttalat jobba för ett erkännande av hbtq-personer då dessas identitet är mot lagen i Zambia. Men internt har vi en god vana att ge support till denna grupp.

YWZA Zambia jobbar främst med flickor och kvinnors rättigheter genom att erbjuda hjälp via drop-in centers och olika typer av trygga mötesplatser. Under mina dagar i Lusaka får jag tillfälle att besöka drop in center och skyddsboende för utsatta barn och kvinnor. KFUM:s projekt tillsammans med organisationen är planerat att äga rum i städerna Livingstone och Kvazungula och syftar till att stärka ungas rättigheter. Städerna är valda utifrån identifierade behov, både vad gäller målgruppens utsatthet och de lokala organisationernas behov av support.

-Zambia is a very peaceful country! En stolt och leende taxichafför bekräftar mitt första intryck av Zambia. Jag tänker för mig själv att det är en nationell identitet värd guld i ett land mitt i ett valår med en ungdomsarbetslöshet över 25 procent.

Sen var det de där med skratten den där första kvällen i lobbyn. – När din kollega Johan besökte oss i början av året var vi så överaskade att han var en man. Inför din entre skojade vi att tänk om också Niclas är en man. – No way! sa Mirriam och så dök du upp.

Niclas Sannerheim

Niclas Sannerheim

Jag heter Niclas Sannerheim och arbetar som internationell sekreterare för KFUM Sverige.KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7