Vad är YWCA?!

Mulibuti (hej)! Veckorna flyger fram och på torsdag firar jag och Elin en månad i Zambia. Den senaste veckan har varit supervarm; runt 35-40 grader varje dag. Vi har lärt oss samarbeta med vårt eget och andras svett. Men idag är det kallt (25 grader)… ni hör ju. Kallt! Många vet redan vad jag åker med för organisation, men här kommer ett inlägg för att ge er en större bild av det hela!

YWCA i världen
YWCA är en ideell, opartisk, kristen organisation och står för Young Women Christian Association. Den grundades  efter behovet att kvinnor i samhället behövde en plattform att umgås, diskutera och få höja rösten tillsammans – en plats där de kunde vara utan sina eller andra män. Idag arbetar YWCA med de mänskliga rättigheterna, med sitt största fokus på kvinnor och barn.

Världen över ser uppdelningen lite annorlunda ut; YWCA är för kvinnorna och YMCA är för männen. I Sverige är KFUK motsvarigheten till YWCA. Numera är KFUK ihop-slaget med KFUM (kristliga föreningen unga människor) och är till för både kvinnor och män.

Eftersom YWCA/YMCA (KFUK/KFUM) är en paraplyorganisation så finns det mer än bara en organisation för varje land. I Sverige är KFUM Sverige huvudkontoret, vilket i sin tur följs av ett antal lokala föreningar i olika städer runt om i landet, till exempel KFUM Uppsala, KFUM Umeå och KFUM Central. Hemma tillhör jag KFUM Uppsala!

YWCA Zambia
År 1975 grundades YWCA i Zambia. YWCA Zambia arbetar med att stärka samhället, främst genom kvinnor och barn, för att de ska inse sin egen potential samt rättigheter som människor. Långsiktigt ska detta leda till ökat engagemang bland människor och skapa en fortsatt utveckling mot ett schyst och rättvist samhälle.

Precis som i Sverige så är även YWCA Zambia uppdelat mellan huvudkontor och lokala föreningar. Huvudkontoret ligger i Lusaka, landets huvudstad. I Zambia finns YWCA för tillfället i 9 av 10 provinser; och detta delas sedan upp på 50 lokala YWCA kontor runt om i landet. Här tillhör jag lokala kontoret i Livingstone, som tillhör den södra regionen!
Organisationens huvudfokus har alltid varit hos kvinnor och barn i samhället. Allt arbete som organisationen gör grundar sig i Women´s and Childrens rights program där det finns fyra underrubriker i vilka de lokala kontoren verkar i form av olika projekt. Dessa är:

1. Women and Childrens rights
(Kvinnor och Barns rättigheter)
2. Womens socio-economic empowerment
(Stärka kvinnors socio-ekonomiska ställning i samhället)
3. SRHR and HIV/Aids education
(Utbildning om redproduktiv hälsa och rättigheter samt HIV/Aids utbildning)
4. Adoloscence youth empowerment.
(Stärka unga i samhället)

Alla lokala kontor och föreningar har egna projekt som utgår ifrån dessa. I Lusaka har man till exempel ett boende för GBVV´s (Gender Based Violence Victims), dit kvinnor eller barn som blivit utsatta för könsrelaterad våld och måste, av olika anledningar, lämna sina hem och hamna på en säkrare plats. Man har även bedrivit olika former av kampanjer. Bland annat en “Good husband”-kampanj (God make – kampanjen), som handlade om att det måste börja med männen i samhället för att skapa tryggare, bättre och mer jämställda miljöer för kvinnor och barn. Vad de olika lokala föreningarna gör för projekt och kampanjer är olika beroende på vad som behövs just där.

YWCA Livingstone
YWCA i Livingstone är ett av de lokala föreningarna som tillhör Southern Region. I Livingstone arbetar fem personer på kontoret, följt utav 8 mentorer ute på fältet, en styrelse och även massa medlemmar och övriga volontärer, och under denna lilla tid även jag och Elin som praktikanter!

YWCA Livingstone har främst två pågående arbeten; det ena är ett drop-in-center som är öppet för allmänheten måndag-fredag. Hit är både kvinnor, män och barn välkomna för att få vägledning av alla slag. Det kan handla om könsrelaterad våld, barn-misshandel, tonårsgraviditeter, tribalism (problems inom eller mellan olika tribes i landet), rån, bedrägeri, häxeri (häxor), relationsrådgivning, ekonomiska stöd, droger, utbildning…. listan kan göras lång.
Det andra är fältarbetet. Förutom rådgivningen och det administrativa som görs på kontoret så finns det mycket att göra ute i “fält”; det vill säga ute i samhället. En kväll i veckan träffas kvinnor som har blivit utsatta för extrema fall av könsrelaterat våld. Tillsammans får de tid att diskutera och umgås med andra som har varit med om liknande situationer; kanske för att prata om det som de varit med om, eller för att lägga fokus på annat.

Annat fältarbete som görs är att vara ute i skolorna och i stadens olika områden för att möta barn och ungdomar. Under en timme träffar representanter från YWCA elever på skolor eller andra grupper av barn och ungdomar, och pratar om HIV/Aids, alkohol och drog-missbruk, barn-äktenskap (och massa andra ämnen). Dessa träffar varvar man diskussioner med lekar, dans och skratt. Det viktigaste är att lära med och från varandra och att skapa trygga miljöer där de känner sig bekväma med att prata om ämnen som annars inte nämns.

Det senaste projektet ute på fältet är det som kallas Youth justice, vilket är det som jag och Elin jobbar med mest under våran praktik. Men vad Youth Justice är mer exakt tänkte jag skriva någon annan gång, för nu orkar jag inte skriva mera.

Krama dig själv och nästa person du träffar! Nayenda (hejdå)!

Taggar:, , ,

Emma

Emma

Hej! Mitt namn är Emma och jag är en 20 år ung tjej från Uppsala, Sverige. Under 6 månader ska jag göra praktik på YWCA i Livingstone i Zambia. Här kommer jag att blogga om olika saker som jag stöter på under min praktiktid; vad jag gör på YWCA, människor jag möter och hur jag hanterar en tråkig måndag kväll när det är regnperiod. Kul att ni vill följa mig!!

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Ellen

  |

  Hoppas ni har det bra i värmen!

 • Profilbild

  Muffi Andersson

  |

  Hej!
  Trevligt att läsa om Zambias YWCA, själv var jag praktikant där 1974/1975. Så det stämmer inte riktigt att YWCA bildades 1975. Hostelet i Lusaka var klart 1975 men verksamheten hade pågått många år. Ha det så bra och ta väl vara på din tid!
  Muffi

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7