Tinitus och ett krångligt system

Lokaltrafiken i Uppsala är ju usel på så sätt att man inte kan betala med kontanter och förarna blir ÄNDÅ irriterade om man betalar med kort då det tar lång tid för dom att pilla med korterminalen. Så att jag kallar Sydafrikas system för krångligt står inte i kontrast till Uppsalas utan snarare i proportion till ickekrånligt. Aja, billig är det iaf att färdas genom Sydafrika i taxis. 60 Rand för att åka taxi till Durban från Pietermaritzburg. Taxi är då inte taxi som taxi i Sverige utan taxi är minibussarna som ni säkert känner igen.

Man kör inte på hållplatser här utan snarare fungerar det så att man med sin hand visar vart man ska när en taxi kör förbi. Säg att man ska till centrum, då gäller det att peka uppåt med pekfingret när en taxi kör förbi. Är det destinationen som dom ska till så stannar dom i vägkanten och plockar upp dig. Vågrörelsen, liksom “die welle” om den referensen fungerar är tecknet för South Beach. Pekfingret upp i en cirkulär rörelse betyder North Beach, hårdrockstecknet för den rika förorten Schlanga och så vidare.

“Mlungu, you are to tall” säger föraren och garvar då jag böjer mig för att inte slå i huvudet i taket när jag sätter mig i taxin. Mlungu betyder något i stil med viting. Och i mitt huvud känns det ändå som att viting borde ha någon negativ underton i sig men det har jag fått förklarat för mig att det inte har. Självklart finns det negativa ord att kalla vitingar, men inte just Mlungu. Jag tror ändå svarta sydafrikanerna är ovana att se vita åka lokaltrafik. De flesta Mlungus har pengar och kör bil helt enkelt.

Taxin är nästan fylld till bredden med passagerare och redo för avgång mot Down Town Durban. Föraren höjer basen på musiken ytterligare för att locka dom sista kunderna till taxin. Musiken är ett viktigt inslag i taxibusinessen. Det sägs att förarna med fet musik och feta högtalar drar betydligt fler passagerare än dom som inte kan multitaska djandet med att köra. Jag har inte factcheckat detta, men uppskattar ändå musiken. Föraren imponerar då han i samma rörelse blinkar, byter fil, justerar basen och köar en ny låt i spellistan. Jag sitter olyckligt precis bredvid högtalaren och detta är en ny dimension av att blasta hög musik för mig. Jag brukar gilla att pumpa musik i hörlurarna så det är på gränsen till obekvämt, men detta är out of this world högt. Det tinitusringer fortfarande till, då och då, i mina öron såhär ett par dagar efter så jag förstår verkligen inte hur förarna står ut.

Gqom är den lokala favoritgenren. Det är en variant av housemusik, med ett lite råare, hårdare sound. Musiken produceras runt omkring Durbans townships. Jag länkar lite tunga Gqomfavoriter och en dokumentär om musiken efter posten. Vidare till hur betalningen är hanterad!

I Down Town Durban har dom en anställd inkastare/betalningsansvarig i varje som vid varje stop hoppar ur taxin och bokstavligen talat springer fram till folk på gatan och frågar om dom är på väg till samma destination som taxin. Ett superhögintensivt arbete. Trafiken är ganska trögflytande i Durban så inkastarna gör ett hästjobb med att springa runt på gatorna och locka kunder till taxin. Många av inkastarna, och även förarna ska sägas, är antingen höga eller berusade för att orka med arbetsdagarna.

I andra fall så är det den som sist hoppar in i taxin som blir betalningsansvarig. En tyst överenskommelse att den som sitter på passagerarsätet ser till att ta betalt och växla resenärernas pengar. Jag, rookie som jag är satte mig på passagerarsätet och fick spendera hela resan till Durban med att växla pengar. Många misstag begicks och det blev en riktigt stressig och svettig resa till Durban med många irriterade blickar. Sen dess har jag märkt att många hellre väntar på nästa taxi snarare än att sätta sig på passagerarsätet.

Den kanske vanligaste förekommande symbolen för svenskars antisociala beteende är förmodligen hur vi tar oss an bussåkande. Vi sitter för oss själva och kikar ner i mobilen. Och även den kanske vanligaste symboler för andra kulturers vänlighet gentemot främlingar är att dom pratar med varandra på bussen. Bussåkande ses alltså som en central vattendelare mellan sociala och antisociala kulturer. Mythbustern i mig kan därför berätta att samma beteende gäller på taxisarna i Sydafrika. Verkligen alla satt och lyssnade på sin egen musik eller scrollade instagramflödet. Så istället satt jag där som ett fån och försökte starta en konversation med en ointresserade medpassagerare. Uppfriskande tycker jag! Ibland kan jag fascineras över hur väl vissa fördomar, positiva som negativa, stämmer, men ännu mer spännande är det när man blir överraskad.

Självklart är det viktigt att negativa fördomar krossas och att förståelsen mellan olika kulturer ökas. Men jag tror även att många håller fast vid många positiva fördomar kring andra kulturer för att man vill just var öppen. Själv tror jag att det krävs att alla fördomar, positiva som negativa, bleknar och nyanseras (skolverket njuter av min indoktrinering for sure). Alla sydafrikaner är inte alltid överpositiva och pratglada. Och det, om något borde väl kunna öka förståelsen kulturer emellan?

Detta inlägg kanske blev lite koka soppa på en spik men hoppas att ni hittade något intressant. Om inte så finns det riktigt fin sydafrikansk musik down below  att njuta av.

Until next post,

PEACE

Riktigt bra dokumentär om Gqom: https://www.youtube.com/watch?v=xgHxtE4uzdY

Musik:

 

 

Hur det kan se ut: https://www.youtube.com/watch?v=pUsdZZ2PPTY

 

Taggar:, , ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7