Tillbaka till vardagen

Det är nu lite mer än en vecka sedan jag och Emma kom tillbaka från vår semester. En vecka i Namibia och en vecka i Malawi, två relativt närliggande länder men ack så olika. Och att vårt Zambia ligger precis där emellan! Det gav en verkligen perspektiv på vilken ensidig bild det finns av Afrika.

På vägen tillbaka till Livingstone hade vi chansen att stanna till hos detta mytomspunna huvudkontor i Lusaka som vi hört så mycket om. Tyvärr hade de glömt att vi skulle komma så besöket blev rätt så improviserat.

Att sedan komma fram till Livingstone och börja pendla igen till Kazungula kändes ändå riktigt bra när man varit på resande fot i två veckor. Att få känna att man faktiskt kan den här platsen. Jag känner kvinnorna på grönsaksmarknaden, jag vet hur mycket saker kostar, jag vet när matbutiken stänger och på vilken hylla jag hittar min favorityoghurt. Jag kan sucka med min taxichaufför när poliserna vid trafikkollen har infört en extra avgift för all taxiverksamhet och tycka att han gör rätt i att bara köra vidare utan att betala eftersom det är orimligt vilka kostnader folk skulle behöva betala för den sträckan i så fall. Eller att samma taxichaufför tar mitt parti och ryter ifrån när besvärliga män vill ha min uppmärksamhet medan jag sitter och väntar i taxin, eftersom han vet hur jag måste stå ut med det varje dag. Att få känna att folk faktiskt har saknat en medan man varit borta och att man har saknat dem lika mycket. Det är faktiskt en lyx att känna att man har fått en vardag på en plats man kände var så annorlunda bara för några månader sedan.

Igår var det internationella kvinnodagen och det uppmärksammades såklart i Kazungula. Efter 3 timmar förseningar kom vi iväg på vår marsch till en anläggning där det bjöds på musik, dans, tal och drama. Även här var det härligt att se hur många kvinnor man faktiskt känner i den här byn. Det var high-fives till höger och vänster, ”MY SISTER!” hit och dit och så mycket skratt och spontandanser att jag åkte hem med ännu mer kärlek för dessa kvinnor. Även om det är viktigt att vi uppmärksammar denna dag i jordens alla hörn, så är det också viktigt att poängtera hur olika förutsättningarna för denna dag är. Även fast det var en dag för att uppmärksamma alla kvinnor så var fortfarande konferenciern för eventet och majoriteten av all underhållning manlig. Vid en tidpunkt kläckte också konferenciern ur sig att han kände sig ”orolig för sin egen säkerhet” eftersom man pratar SÅ mycket om kvinnors rättigheter att man snart måste börja skydda männen ifrån kvinnorna. Mm, passa dig, tänkte jag.

Men man får ändå ta dagen lite för vad den är. Det pågår kamper för kvinnors rättigheter på olika nivåer i alla delar av världen och huvudsaken är väl att det i alla fall rör på sig även om det finns en lång väg kvar att gå.

En framgång för YWCA denna dag var att vi fick äran att hålla ett av två tal under eventet, vilket såklart ger oss en chans att höras och synas ännu mer i området.

Tänkte också ta tillfället i akt och tipsa er om KFUMs Instagramkonto (@kfum) som jag styr fram till på söndag denna vecka. Där finns också fler bilder från internationella kvinnodagen att gotta sig i.

Allt fint hej!

 

På bilden ser ni hela uppställningen från YWCA Kazungula på internationella kvinnodagen. 

Taggar:, , , , ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7