Sharp-Sharp

Tre månader har nu gått och tre månader återstår. Jag tror att jag börjar inse vad jag gillar med Sverige, vad som ska bli skönt att komma tillbaka till men också vad jag kommer att sakna här i Sydafrika.

Om du går förbi en främling på gatan i Sverige så händer oftast inget, i alla fall inte när jag gör det. Men här hälsar man på nästan alla. Man ger en tumme upp och säger ”Sharp-sharp”. Det kräver inte att man känner varandra eller att man sett personen förut och det tycker jag är fint.

I Sverige känns det oftast som att man måste bevisa att man är en bra människa innan man blir accepterad. Alltså grundinställningen är negativ eller neutral. Här känns det som att folk har en mer positiv inställning till främlingar. En främling ses som en potentiell vän tills den gör något direkt otrevligt. Innocent until proven guilty typ. Jag tror att man har en mer positiv grundinställning mot människor man inte känner här i Sydafrika.

Inte bara är det trevligt utan det blir också mer inbjudande. Man blir mer säker på att prata med folk och vad händer då? Jo de blir inte främlingar längre. Vi är sociala varelser och att svenskar är lite dåliga på det ligger det kanske någon sanning i? Vi får ta efter Sydafrikanerna helt klart.

Tänkte att jag ska avsluta med att dela med mig av några favorithälsningsfraser.

”Sharp-Sharp” En favorit helt klart. Simpel och ger något extra med att säga det två gånger.

”Shots” Lite mer aggressiv men gillar den starkt. SHOTS!

”O’fresh” Slangig, härlig. Besvaras med ”Hundreds” eller om man mår riktigt bra ”Thousands”

”O’grande” Används som o’fresh men det kan vara kul att variera sig lite.

Sista är mer subtil man kanske ändå den bästa. En enkel tumme upp när man passerar. Men man kan lägga till lite flair genom att nicka med tiltat huvud. Eller slänga upp dubbla tummar… Och folk är alltid beredda. Den tummen kan var begravd i en ficka eller nere i en väska men i samma ögonblick som du ger din så kommer den magiskt att besvaras. Hela Sydafrika är på tårna fast med tummen.

Taggar:, ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7