“Rice just doesn’t fill me up”

Soor i Somalia, fufu i Ghana, ugali i Kenya, chima i Mozambique , nshima i Zambia och pap i Sydafrika. Kärt barn har många namn och denna basfödan är en grundsten i de flesta afrikanska matkulturer. Just ordet pap är lånat från holländskan och betyder gröt vilket mer beskriver mastigheten snarare än konsistensen. Konsistensen är nämligen fastare än gröt. Man brukar testa om papen är färdig genom att kasta en nypa på väggen; är den klibbig och fastnar behöver papen längre koktid, men om den faller mot marken är den färdig. Mer eller mindre ett omvänt spaghettitest. Pap är gjort på majsmjöl och vatten, simple.

 

“It’s the staple food of South Africa” Så har jag fått det beskrivet för mig och då började jag fundera på om vi i Sverige har en basföda. Potatis kanske, men jag äter inte potatis mer än någon gång i veckan. Det kanske beror på socioekonomiska orsaker, att vi i Sverige har råd att variera våra kolhydratkällor mer. Pap är billigt, snabblagat och man bli mätt… Ordentligt mätt. Men jag är inte helt övertygad om att det bottenlösa papintaget i Sydafrika bara beror på att det är billigt för alla älskar verkligen papp, bottenlöst.

 

“Rice just doesn’t fill me up” svarar Lethu på frågan om varför han föredrar pap framför ris. “Ugali is my favorite food” konstaterar Lucia, en av praktikanterna från Kenya. För mig är det näst intill obegripligt att man kan ha en kolhydratkälla som favorit men förvånade många har en verklig kärlek till maten. Missförstå mig rätt, man äter aldrig pap utan tillbehör. Grytor av olika slag eller kött är vanligt att ha till. Lucia menar alltså underförstått att hennes favoriträtt är pap med något tillbehör, men huvudfokus ligger ändå på papen.

 

Här om kvällen frågade jag Lucia att ge mig en lektion i papkok. Så här kommer pap101:

 

Mjöl

Detta kommer du behöva: Majsmjöl as seen above och vatten.

img_0397

Börja med att koka upp vatten. Enklast är att göra det i en vattenkokare.

img_0406

Häll i majsmjölet i det kokande vattnet under omrörning. Mängden majsmjöl och koktiden avgör konsistensen. Ugali som äts i Kenya har en fastare, nästan hårdare konsistens så då behövs det mer majsmjöl. Man kan typ bygga hus med Ugali, så hårt är det. Men nu lagar vi den mjukare versionen med lite mindre majsmjöl. Mängden har jag dålig koll på. Gå på magkänsla!

img_0409

Rör om papen tills önskad konsistens uppnåtts. Detta avgör man genom att trycka upp papklumpen mot kastrullväggen.

img_0411

Sista steget är att ångkoka papen ca 5-8 minuter på låg värme med locket på.

img_0413

Ja alla kära läsare, där har ni den; papen stolt uppvisad av Lucia.

img_0414

(Bilden visar ett serveringsförslag)

 

Until next post! PEACE

Taggar:, , ,

Kommentarer (5)

 • Elin

  Elin

  |

  KUL, vi har också fått en nshimakurs men har inte vågat testa själva ännu…

  • Profilbild

   isakf

   |

   Det är rätt soft när man inte orkar laga nått som tar tid. 5-10 min så är det klart!
   Hoppas ni har det bra!!!

 • Profilbild

  Caroline

  |

  Så pedagogisk genomgång! Hejja hejja!

 • Profilbild

  Ann

  |

  Norrländsk basföda att jämföra med: palt! Alla älskar den oxå 🙂 Kul att läsa att det inte går någon matmässig nöd på dig. Kram!

  • Profilbild

   isakf

   |

   Hahaha palt hade jag helt glömt bort! Nu blev jag sugen! KRAM

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7