Resan till remsan

KFUM Sveriges internationella sekreterare med ansvar för KFUM Sveriges program i Palestina, Jana Frolén, är nyligen hemkommen från en resa i Gaza, läs hennes betraktelser här nedan.

Nej så läskigt är det inte. UD avråder från att resa hit. De få utlänningar som syns på stan arbetar med biståndsprojekt, precis som vi. Staden Gaza påminner mycket om Ramallah fast lite grönare och gatorna är mer platta. Det vore utmärkt att cykla här och känna bris från havet. Här och var syns färgglada graffiti, ett resultat av konstprojekt som en av de utländska organisationerna sponsrat. Vid hamnen byggs det för fullt. Det fikas och skrattas på kvällarna.

För att resa in i Gaza behöver man tillstånd från Israel och från Hamaz. På grund av säkerhetsrisker får vår lilla grupp inte lämna hotellet utan representanter för YMCA Gaza. Jag är i tryggt sällskap av norska Linda från Y Global och Elena från Y Care London. Vi har kommit hit för att träffa YMCA Gaza och försöka kartlägga hur vi kan stärka organisationen framöver.

YMCA Gaza är en välkänd och väletablerad organisation. Hani, generalsekreteraren, bjuder oss på sött palestinsk te och visar oss runt. Här finns den enda tennishallen i staden, basketplan, nybyggd scen för olika konserter, galleri med tavlor, dagisverksamhet, lekplats med karuseller, bibliotek, konferenslokal med interaktiv whitebord (jag har hittills endast hört talas om sådana), fotbollsplan.

På kvällen fylls ungdomsgården av vuxna. Man dricker te, pratar och hänger. Skuggan från träd gömmer människorna från ockupationsbekymmer. I alla fall för en kort stund behöver dem inte tänka på att rent vatten ska köpas och att elen fungerar endast 6-7 timmar per dag.

Det är svårt att förstå att alla dessa människor har varit med om tre krig eller såsom det annars beskrivs ”militära konflikter”. 2008-2009. 2012. 2014.

Jag har aldrig tänkt på att lämna min hemstad. Jag trivs bra här. Men min tioårige son har sett tre krig. En gång när jag kom hem så var han så rädd att han pissade på sig. Vad gör jag som föräldrar? Man blir maktlös, – berättar fyrabarnspappan.

Han tillhör en av dem som har en chans att fly. Hans fru har jordanskt påbrå och därför har de jordanska pass. Men det är israeliska staten som bestämmer vem som får resa ut eller in. Under min korta tre dagarsresa träffar jag många människor som har aldrig varit utomlands och ingen vet om de kommer att få den möjligheten framöver.

Jag får ett sällskap av tre killar i tjugoårsålders under hela kvällen på Y Gazas gård. Det är slående hur dem är lika de andra engagerade ungdomarna som jag har träffat i Örebro, i Lviv i Ukraina, i Vologzin i Belarus. Det är något med blicken. Och naturlig glädje och nyfikenhet. Vi diskuterar relationer, vardag och framtidsplaner. De har I-phones och t-shirts med print.

Alla vi har gått på YMCA Gazas dagis här. Sen har vi blivit engagerade som volontärer. I år hade vi en stor sommarkollo för barn, berättar en av dem.

Några dagar senare får jag ett meddelade från en av killarna att han har gjort bra ifrån sig på tentan. Han pluggar företagsledarskap och vill öppna egen firma.

Samtidigt läser jag i medierna att det planeras nya attacker mot Gaza. Fjärde kriget ”lär bli sista, eftersom vi kommer att för att eliminera dem helt och hållet”, – sa Israels försvarsminister i en intervju till en palestinsk tidning AL-Quds.

Vill du stödja YMCA Gaza? Swisha: 123-9018557

 

Taggar:

Kommentarer (1)

  • Profilbild

    Ellen

    |

    Fantastiska bilder på hur det ser ut bakom gränsen. Mina kollegor vart nyfikna när jag berättade om din resa.

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7