Praktik i världens största kvinnorörelse

Som ni säkert redan förstått är denna praktik arrangerad av KFUM Sverige. Men för er som läser detta och som inte redan är inbitna KFUM:are eller känner att ni har stenkoll på KFUM så kommer här en (förhoppningsvis) tydlig introduktion till världens största kvinno- och ungdomsrörelse. Samt hur det kommer sig att jag kan sitta i Zambia och blogga om det…

Vi börjar i London år 1844 vilket var året YMCA (Young Men’s Christian Association) såg sitt första ljus. Föreningen bildades av en man vid namn George Williams som upplevde att det fanns ett behov av att ge unga män i London en plats att mötas på som inte involverade alkohol. År 1855 bildades den kvinnliga motsvarigheten YWCA (Young Women’s Christian Association) av Mary Jane Kinnaird och Emma Robarts som ville stärka kvinnors rättigheter. Rörelsen spred sig till fler länder och år 1884 bildades den första KFUM-föreningen (Kristna Föreningen Unga Män) i Sverige och år 1885 bildades den första KFUK-föreningen (Kristna Föreningen Unga Kvinnor).

Idag är YWCA och YMCA världens största kvinnorörelse och världens största ungdomsrörelse (ganska häftigt om du frågar mig) och finns i totalt 130 länder världen över och engagerar ca 70 miljoner människor. Det vill säga 1 % av jordens befolkning!

Syftet med föreningarna är att stärka unga människor och stärka kvinnors rättigheter, men verksamheterna och aktiviteterna kan skilja sig ganska mycket åt från land till land. Det som får Sverige att sticka ut i sammanhanget är dels att man numera har slagit ihop KFUK och KFUM till att heta KFUM där M:et inte längre står för ”män” utan för ”människor”. Dessutom startades rörelsen som en kristen rörelse och vikten av att den är kristen är fortfarande betydande i många länder. I Sverige däremot har man bytt ut ”kristna” mot ”kristliga” för att tydliggöra att det är en förening som grundas på kristliga värderingar men som välkomnar alla människor oavsett trosuppfattning.

Förutom att bedriva verksamhet i det egna landet så händer det också att föreningar från olika länder samarbetar med varandra. Genom SIDA (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) kan KFUM Sverige ansöka om bidrag för att finansiera projekt i samarbete med YWCA Zambia. Helt enkelt är du som läser det här med och möjliggör detta projekt som svensk skattebetalare. Tack!

Om vi riktar in oss på Zambia så har YWCA sitt huvudkontor i Lusaka (Zambias huvudstad). YWCA Zambia grundades år 1957 med uppdraget att stärka kvinnor, barn och ungdomar till att få en rättvis framtid baserad på mänskliga rättigheter. Deras fokus ligger på kvinnor och barns rättigheter, att stärka kvinnor socio-ekonomiskt, informera om sexuell och reproduktiv hälsa samt att stärka unga människor. Totalt finns YWCA i 9 provinser i Zambia och i 50 distrikt. Två utav dessa distrikt är Livingstone och Kazungula. Båda föreningarna har två verksamheter. Den ena är ett ”drop-in-center” för både män och kvinnor eftersom man vet att man behöver inkludera män för att kunna stärka kvinnors rättigheter. Hit kan alltså vem som helst söka sig, oavsett ålder, för rådgivning kring nästan vad som helst. Det kan vara allt från könsrelaterat våld till rådgivning om HIV/AIDS till en lön som uteblivit från ens arbetsgivare. Ibland krävs det rådgivning, i andra fall medling och vissa fall kan YWCA också referera vidare till domstol. Detsamma gäller åt andra hållet, ibland refererar domstolen mindre fall till YWCA som går att lösa via medling. Den andra verksamheten som bedrivs är så kallade ”Safe Spaces”. Detta projekt är möjliggjort genom det samarbete som finns mellan Sverige och Zambia och det är också här vi främst kommer göra vår praktik. ”Safe spaces” är, som jag kort berättade om i mitt förra inlägg, kill- och tjejgrupper man (i nuläget) främst håller i skolorna. Målet är att i framtiden också kunna nå ut till killar och tjejer i olika ”communities” alltså genom t.ex. kyrkor eller sportaktiviteter för att kunna fånga upp fler även utanför skolorna. I dessa grupper diskuterar man allt möjligt som kan vara bra att ha med sig i livet. Syftet är att stärka dessa unga människor till att kunna ta bra beslut kring sig själva och sin framtid. Detta är någonting jag kommer gå närmare in på i ett annat inlägg, men jag hoppas att det gett er en lite tydligare bild av vad vi håller på med.

Kommentera gärna era tankar eller eventuella frågor ni kan ha, det är himla kul för mig att läsa!
Ha det fint till nästa gång!

Taggar:, , ,

Kommentarer (5)

 • Profilbild

  Frida

  |

  Skönt att höra att ni verkar ha det bra- skönt för oss hemma att höra 🙂 Hur går det med kylen, hört något mer?

  • Elin Frånlund

   Elin Frånlund

   |

   Tack! Kylen går trögt, vi jobbar på det…. 😉

   • Profilbild

    Frida

    |

    okej, trist! Hoppas det löser det snart!

 • Profilbild

  Kenta

  |

  Viktigt arbete.

 • Profilbild

  Eva

  |

  Härligt att läsa om goda krafter i världen genom åren. Det behövs så väl, inte minst idag. Heja KFUM.

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7