Personprofil: Eugene Tshuma

Redan i Sverige bestämde jag mig för att jag skulle göra personprofiler under min tid som praktikant. Tyvärr insåg jag aldrig att det skulle ta så lång tid tid. En personprofil hann göras trots att jag hade en lista på typ 10 namn till på inspirerande och intressanta personer jag lärt känna under min tid i Pietermaritzburg.


Det har tagit mig 4 veckor att boka in en tid med den här mannen- Eugene Tshuma. Han som aldrig lovar något har under flertalet gånger lovat mig att ställa upp på den här intervjun och hans näst sista dag i Sydafrika lyckades jag fånga in honom. Fyra timmar senare behöver vi avbryta då båda börjar bli sömniga. Detta är inget nytt fenomen då jag valde att intervjua just Eugene för våra långa samtal. Jag har missat middagar, många timmar av sömn och aktiviteter för att jag suttit på hans rum och pratat. Eugene är en av de få människorna jag träffat som aldrig ger det svar du förväntar dig och alltid kommer med nya synsätt på stora som små världsproblem. Det var dock hans passion för att jobba med unga som fångade mitt intresse som mest.

Namn:  Eugene Tshuma
Ålder:  26
Gör: Praktikant på YMCA PMB via YAC – Young Advocates for Change
Hemland/stad: Bulawayo – Zimbabwe
Intressen: Musik, konst i alla former, läsa, mode m.m.

Eugenes historia börjar inte som min med en lång KFUM bakgrund. Efter att ha gett upp de vanliga barndomsdrömmarna om att bli en rockstjärna ville han bli lärare. Det tog inte lång tid innan han insåg att yrket inte skulle passa honom, då han inte vill vara fast på en plats eller jobba för staten. I högstadiet upptäckte han volontärarbete och började jobba för Young Peoples Network. Det var där han började få upp ögonen för YMCA och efter att YPN och YMCA samarbetat i olika projekt fick han förfrågan om att jobba för ett projekt via YMCA.

Projektet Transformative masculinity program, gjorde att Eugene fick jobba med det han var bra på. Drömmarna om att bli lärare slog nu in i kombination med Eugenes brinnande intresse för ungas rättigheter. Projektet gick ut på att prata öppet om maskulinitet tillsammans med unga män i gymnasieåldern. Han startade klubbar som träffades veckovis på skolor runtomkring Bulawayo och höll föreläsningar på olika platser. Under vårat samtal gick mycket av tiden att prata om just det här projektet. Det intresserade mig mycket att det här projektet drev frågor om könstillhörighet och sociala koder, något som vi i Sverige också har och behöver ha uppe på debatt. Eugene ville i och med det här programmet lyfta frågor som män inte vågar lyfta när kvinnor är i rummet, vilket de också såg skillnaden i när de testade projektet i blandad grupp.

”Racing a generation of a young man beliving in a better man, not the ideal man”– Eugene Tshuma.

En fråga som jag såg fram emot att ställa Eugene är en fråga vi diskuterat mycket kring: Vilka problem YMCA har och vad de behöver jobba på. Hans svar går hand i hand med svaret på frågan vilka styrkor organisationen har. Eugene valde att lyfta att YMCA är en stor organisation som har funnits länge, han anser därför att vi borde arbeta mer med detta. Ha fler samarbeten lokalföreningar ihop, likväl som nationella organisationer. Många länder driver samma typer av projekt, varför då inte samarbeta och prata öppet om hur processen går och vad som inte fungerar? Att lära sig av varandra och aktivt söka lärdom. Han ser också att YMCA borde ta mer vara på sina praktikanter och unga som reser inom YMCA. Genom att till exempel sätta upp ett system där man mer aktivt tar vara på deras nya kunskaper.

Vi kom under samtalet också in på ämnet politik. Han tog då upp att han för Afrikas del inte ser något ljus i änden av tunneln. Från hans perspektiv, när den här intervjun togs rum, förstod jag honom. Eugene är 26 år gammal och har i sitt hemland aldrig sett ett presidentbyte. Under tiden jag renskrivit intervjun har saker och ting ändrats i Zimbabwe och Mugabe, efter att ha suttit som president i 37 år, har avgått. Trots detta ser Eugene att det kommer dröja lång tid innan vi ser ett Afrika utan korruption. Eugenes syn på hans egen framtid är mer optimistisk. Han jobbar redan med sitt drömjobb och har många planer på att hitta vägar att utveckla sig själv i sitt arbete. Han har ingen klar syn på vart han kommer befinna sig, men har starka drömmar om resor och att fortsätta jobba med frågan som ligger honom varmast om hjärtat – unga.

 

 

Bild – Eugene under en av sina många föreläsningar på Y-justice programmet.

Taggar:, , ,

Profilbild

madeleines

21årig undersköterska från Uppsala. Praktikant i YMCA Pietermaritzburg, Sydafrika, via globala praktikantprogrammet. Är trampolininstruktör för barn med särskilda behov genom KFUM Uppsala Trampolin och jobbar på sommaren som assistent i KFUM Alnäs.KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7