Olivplockningssäsongen är i full gång!

dsc_0323

Regnet är sent i år, solens strålar gör så att svetten rinner längs med kroppen. Ljudet av rasslande presenningar och små dunsande ljud när oliverna träffar presenningsväven. Olivplockningssäsongen är i full gång!

dsc_0315

Från den 15 oktober till den 24 oktober stod JAI och ATG (Alternativ Tourism Group) för ett olivplocknings program. I årets upplaga av programmet har vi haft 65 internationella deltagare från 13 länder och tre kontinenter.

dsc_0291

Fredrik från Sverige plockar på, i bakgrunden syns israeliska bosättningar med ett taggtrådsstängsel som gör en tydlig markering på var bosättningen slutar. Dessa bosättningar expanderas med jämna mellan rum och  israeliska staten konfiskerar mark och vatten från de palestinska jordbrukare.

Programmet är till för att ge en bättre förståelse till konflikten mellan Palestina och Israel samt att visa hur livet ser ut under ockupation. Men deltagarna bidrar också till en säkrare miljö för de palestinska jordbrukarna vars mark ligger i närheten av israeliska bosättningar. De palestinska jordbrukare som får volentärernas hjälp har vid ett eller flera tillfällen haft problem med den israeliska militären eller de Israeliska bosättarna. Allt från tömning av avloppsvatten i palestinska jordbruksområden till att olivträden blir nedbrända, nedhuggna eller uppryckta med rötterna.

img_0097

Oliver har inte bara ett ekonomisk värde utan också ett affektionsvärde, olivträden är ett arv som har gått från generation till generation.

dsc_3

Min kollega Fatima skiner upp som en sol när olivplocknings säsongen börjar. Olivplockningen väcker behagliga känslor och alla familjemedlemmar deltar och spenderar tid med varandra tills den sista oliven är plockad.

dsc_0660

Wisam förbereder sin son för att en dag kunna ta över ansvaret för olivträden.

dsc_0791

Wisams far välkomnar deltagarna av programmet med ett stort leende.

dsc_0593

Patrice Från Frankrike sitter i ett av olivträden och plockar samtidigt som han undviker den gassande solen.

Vill du vara med och sponsra ett olivträd? Finns det intresse för att vara med nästa års olivplocknings program eller rent av att vara med på vårt olivplanterings program i februari? här kommer några länkar om det finns intresse.

http://www.jai-pal.org/en/campaigns/olive-tree-campaign

http://www.jai-pal.org/en/campaigns/olive-tree-campaign/olive-picking-program

http://www.jai-pal.org/en/campaigns/olive-tree-campaign/olive-planting-program

Sponsra ett olivträd och plantera hopp i Palestina!

 

 

 

Taggar:, ,

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Caroline Daly

  |

  Fint Simon! och så bra bilder! hejja hejja

 • Elin

  Elin

  |

  Ser himla mysigt ut, heja er!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7