Oliver

Näst efter de heliga symbolerna är oliverna det man som utlänning inte kan missa i Palestina. Olivträd, olivolja och oliver säljs överallt och används som marknadsföring för allt ifrån guidade turer i gamla stan i Jerusalem till bosättningar. Olivernas status är ofrånkomlig att se, men kan vara svår att förstå.

img_9150

Just nu är det olivsäsong. Olivplockning liknar mycket att gå ut och plocka bär, eller ta upp potatisen på slutet av säsongen. Det är en tradition och många familjer umgås genom att plocka oliver. Längs vägkanterna står stegar och under träden ligger presenningar som fångar upp fallfrukt. En liten brasa där det grillas och kokas kaffe eller te.

Festmåltid på fältet.

Festmåltid på fältet.

Olivträden utgör en stor del av Palestinas jordbruksekonomi, hela 25%. Många familjers ekonomi bygger på dessa odlingar och att kunna fortsätta bruka sin mark är absolut avgörande för markägarna.

Olivträden är också politiskt viktiga. Israel fortsätter att bygga ut sina bosättningar och tvångsförflyttar människor från stora områden på västbanken. Över en miljon olivträd har förstörts. Träden är en central bricka i den väpnade konflikten. Palestinerna bedriver kamp genom att fortsätta bruka marken och plantera tillbaka träd som tas bort.

JAIdeltagare plockade under fredagen oliver utanför beit jala. I bilden syns också väg 60, en israelisk motorväg inne i Palestina.

JAIdeltagare plockade under fredagen oliver utanför beit jala. I bilden syns också väg 60, en israelisk motorväg inne i Palestina.

YMCA och YWCA har, genom sin gemensamma organisation JAI, en olivplockningsfestival i veckan där 65 internationella gäster deltar för att hjälpa till med olivplockningen. Gästerna plockar framförallt i områden som på olika sätt hotas och där det kan vara svårt för de lokala bönderna att vara p.g.a. bosättares våld.

För att kunna fortsätta bedriva jordbruket och kämpa för fred och rättvisa behövs fler träd planteras. Du kan bidra genom att köpa träd hos JAI. Du kan också resa hit och plantera eller plocka oliver. Alla träd som doneras följs upp så att du får veta om ditt träd. Du kan också följa JAI på Facebook.

Hjälp oss att plantera hopp.

Yala bye

Ellen

Taggar:, , , ,

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Caroline Daly

  |

  riktigt fina bilder så bra skrivet Ellen. hejja du!

 • Profilbild

  Ellen

  |

  Tack Caroline. Hoppas kunna lägga upp ett nytt inlägg idag

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7