”Never again, to anybody, anywhere”

 

dsc_0265

Vi är i byn Far ata som ligger i närheten av Nablus. Det är väldigt blåsigt och vinden rör om det mycket torra jordlagret som piskar en i ansiktet. Alla som ska delta under dagen samlas i en liten vitmålad lokal med palestinska flaggor prydda längs med väggarna. Kamerorna smattrar och anteckningar skrivs ned i högt tempo samtidigt som vi blir informerade om dagens evenemang. Idag är det nämligen inte vilken dag som helst, idag ska det planteras 1100 olivträd som donerats av Erik Ader. Träden ska planteras till minne av hans far pastor Bastiaan Jan Adler vars bakgrund har en väldigt gripande historia.

Erik Ader tar första spadtaget för att plantera de 1100 olivträd

Erik Ader tar första spadtaget för att plantera de 1100 olivträd

 

Min chef Nidal hjälper till med att placera ut stängerna som ska hålla uppe de nya olivträdena

Min chef Nidal hjälper till med att placera ut pålar som ska hålla uppe de nya olivträdena

 

Under förintelsen räddade Bastiaan Jan Adler mellan 200-300 judar innan han blev tillfångatagen av den tyska naziregimen och torterades, innan han avrättades den 20 november 1944. Sonen Erik Ader var endast några dagar gammal när han förlorade sin far men han ser fortfarande upp till sin honom med djup beundran. Som ett tack för allt Bastiaan Jan Adler gjorde för den judiska befolkningen satte ”Jewish National Fund ” upp ett minnesmärke över hans hjältedåd och planterade 1100 furuträd. Man kan tänka sig att allting var gott och det var frid och fröjd.

På 70-talet tänkte Erik Ader göra vad hans far hade gjort 50 år tidigare, nämligen att resa landvägen från Nederländerna till Jerusalem. Under färden reste Ader igenom Libanon, Syrien och Jordanien, Vad han möttes av under sin färd var många av de palestinska flyktningarna som under ”al nakba” blivit utkastade från sitt land och sin mark. ”Al nakba” kan översättas till katastrofen och signalerar starten för den judiska staten Israel och början på en av den längsta flyktingkatastrofen i modern tid. Efter mötena med alla palestinska flyktingar under vägen fick Erik Ader sig en tankeställare. Väl på plats vid sin fars minnesplats såg han att det fanns gamla olivträdsterraser och han frågade Jewish National Founds talesperson om vem som hade använt dessa terraser. Han fick inget svar, detta ledde till en nyfikenhet över vad detta minessmärke stod för och vilka människor som fanns här innan marken använts av Jewish National Found.

Efter mycket efterforskning och många års letande kom han över svaret som han letade efter. Det var som han trodde, innan de 1100 furuträden planterades fanns en palestinsk by vid namn Beit Netif där som efter al nakba blivit demolerad. Att Jewish National Found hade använt sig av Erik Aders fars namn för att kolonalisera palestinsk mark var droppen som fick bägaren att rinna över. Erik Ader gjorde snabbt några telefonsamtal och genom en nederländsk lokal organisation ”Plant een olijfboom” och JAI kunde Erik Ader genomföra sin plan för att hedra sin far på ett sätt som hans far hade godkänt och känt sig hedrad av.

Byns lokala scout förening kommer till undsättning

Byns lokala scout förening kommer till undsättning

 

Det är därför vi är här idag den 20 november 2016 – 72 år efter pastor Bastiaan Jan Adler bortgång – och planterar 1100 olivträd i byn Far´ata för att ge svar på den orättvisa som Jewish National Found har begått. Förintelsen är och förblir ett mörkt kapitel i människans historia och en djup tragedi för alla som förlorade sina liv eller deras familjer som miste sina nära och kära.

img_0444

Solen börjar gå ner över horisonten, vi är alla trötta och pustar ut medan vi planterar det sista olivträdet. Dagen slutar med att en ny minnessten sätts upp till minne av Bastiaan Jan Adlers hjältedåd. Erik Adler sätter sig vid den nya minnesstenen, putsar bort lite av jorden som har svepts över den och vänder sig om och säger ”Never again, to anybody, anywhere”.

”Never again, to anybody, anywhere”

”Never again, to anybody, anywhere”

 

 

 

Taggar:, ,

Kommentarer (3)

 • Profilbild

  Isak Basketgeniet Fritzon

  |

  WOW Vilken story! Fin läsning, keep up the good work!

 • Profilbild

  Simon

  |

  Tack Isak, älskar ditt namn!

 • Elin

  Elin

  |

  Instämmer med Isak, mäktigt!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7