Minenhle

Halva praktiken är nu genomförd, semestern bockad och jag är tillbaka på plats i Pietermaritzburg. Att komma tillbaka kändes bra men jag blev också påmind om något tragiskt som hänt här medans jag var i Namibia. Minenhle som var min kollega, korridorskamrat och vän har tyvärr dött. På juldagen började han bråka med en gangster över en nonsenssak och blev skjuten med elva kulor. Han bodde, för inte för så länge sedan, på gatan i Durban men hade precis lyckats att vända på sitt liv och börjat jobba för YMCA. I utbyte mot mat och husrum hjälpte han till med allt möjligt som behövde göras på området.

 

Jag vet inte om det gör det värre att han precis börjat göra något positivt med sitt liv. Här nere har de svårt att förstå varför gud skulle ta ett sånt beslut i detta skede men då jag inte är troende så känns det mest bortkastat. Han dog verkligen för en skitsak och det känns så onödigt på sätt och vis. Minenhle var en del av Y-Justice och blev en symbol för de andra att det går att sluta med droger, få ny vänner och göra något vettigt. Men han hade precis bara börjat förändra sitt liv och jag vet att han hade så mycket mer att ge.

 

Minenhle hade nyligen skaffat Facebook och jag vart otroligt glad när jag såg att han hade kommenterat på något jag skrivit. Det kändes som att han på riktigt var på väg att ta steget in i det moderna samhället.

 

Jag blir påmind om hur närvarande döden är här i Sydafrika jämfört med Sverige. Visst finns det sjukvård, men har du inte pengar så är du utsatt, så är det bara. Samtidigt är kriminaliteten hög och att folk blir skjutna är vardagsmat. Jag tror att fler här blir tvungna att möta döden på nära håll och det är orättvist. Man ska inte behöva rycka på axlarna åt att unga människor dör.

 

Att Minenhle gått bort kommer göra min tid här i Pietermaritzburg mer ensam utan tvekan. Han brukade alltid sitta och tjöta med vakterna så om man hade tråkigt kunde man gå dit och prata av sig eller kolla fotboll som visas på TV:n i entrén.

 

Nu när jag skriver detta försöker jag lista ut när sista bussen från Durban till PMB går. Jag vet vem som jag hade kunnat fråga.

 

Minenhle hade ett helt nytt liv framför sig. Vila i frid kompis, jag kommer sakna dig.

 

                   
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7