Matkultur, det inlägg som lovades för ett par månader sedan!

Det är lättare att ha en överblick nu när jag varit här i Kapstaden i några månader och även hunnit med en resa till östra Sydafrika. Det finns säkert massa matkultur i Sydafrika jag missat, men här kommer en bild av min upplevelse.

För ett par veckor sedan åt jag en traditionell zulu måltid lagad hemma i en guides hus i en by som jag besökte och som rätt bra visar på hur maten ofta ser ut här. Rätten innehöll, uphutho eller pap som det kallas i Kapstaden. Uphutho är en vit majs produkt som påminner mycket om antingen Cuzcos eller polenta beroende på hur man tillagar det. Det är väldigt mättande men smakar inte allt för mycket. Till detta har man ofta någon form av kött, i detta fall serverades det kyckling.  Som tillbehör hade vi, spenat, skivad butternut och chakalaka. Chakalaka är en grönsaksröra innehållande bland annat paprika, tomat, morötter och lök men viktigast chili alternativ chilisås för att få lite styrka på maten.

Just det här med kött är väldigt viktigt att ha med i en måltid. Det fick även Niklas, internationella sekreterare på KFUM Sverige, erfara när han var på besök i Sydafrika för att titta till programmen. Enligt KFUM Sveriges nya klimat policy ska KFUM inte betala för kött. De som besöktes valde att heller tacka nej till att bli bjuden på vegetarisk mat och betala själva för att få kött på tallriken. Jag har även hört min handledare säga, när hon berättade att hennes son sagt att han inte gillade kött, att det inte går på fråga att hon skulle ha fostrat en vegetarian. Det är så pass jutet i kulturen att det ska vara någon form av kött i måltiden.

Som en person född i potatis landet Sverige chockas man också av deras syn på denna fantastiska gröda, som i Sverige används i alla möjliga former som en av huvud ingredienserna i måltiden. Här ser man inte att man kan ha potatis som en huvudsak bredvid köttet, fisken eller grytan som så ofta i Sverige. Potatis ses som en rotfrukt och används oftast i grytor med antingen ris eller pap i den roll där jag skulle använda potatis. Fick höra på en Y-Arts marknad att jag var tvungen att vänta in riset för att äta grytan, eftersom rätten inte var komplett, själv tänkte jag att allt finns ju där de har bara skurit och blandat i potatisen.

En observation i övrigt är att de gillar att äta olika rätter med eller i bröd. En typiskt sådan rätt jag ätit ett flertal gånger är, vetkoek. En Vetkoek ät ett friterat fluffigt bröd som ibland smakar lite som en mindre söt munk. Detta bröd kan man äta som det är eller dela och äta med diverse olika köttblandningar, ofta med nötkött som bas. En annan rätt där brödet är basen som jag testade i Durban är Bunny chow. Bunny chow är en Durban specialitet och är ett bröd man skurit på mitten och gröpt ut innan man fyller det med någon currygryta.


Bonny chow i Durban.


Lammgryta med ris och sallad i Lesotho.


Kött och potatisgryta med ris i Kapstaden.

Hälsningar
Daniel Persson

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Madeleine Sandemo

  |

  Väldigt liknande matupplevelser vi upplevt också. En liten rättelse, vi i KZN kallar det också pap. Uphutu är samma sak, men en annan konsistens. Pap är fastare och uphuto mindre klumpigt.

  • Profilbild

   danielpersson

   |

   Tack för rättelsen och kul att vi haft likande erfarenhet!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7