Månadsrapport

Hej allihopa!

Mitt namn är Mawuli och jag är alltså en av de sju lyckligt lottade som i år fått chansen att delta i KFUMs praktikantprogram!
Därmed kommer jag att spendera sex (nu fem) månader i Sydafrika med YMCA Durban och arbeta med ett program som kallas Youth-Justice. Målet med programmet är att färre ungdomar ska hamna i konflikt med lagen och att de som redan gjort det ska få tillgång till rehabilitering och en chans in i samhället igen. Vanligtvis är chanserna till ett jobb för en tidigare dömd minimala här i Sydafrika, men via YMCA får ungdomarna hjälp att utveckla färdigheter och knyta kontakter som kan ge dem en genväg in i arbetslivet.

En vanlig dag på jobbet brukar vi mötas upp kl 8 (African time) på kontoret. Väl där tilldelas vi transportpengar och lite planering för dagen. Just min grupp arbetar med de som redan hamnat på fel sida lagen, så taxin tar oss till ett fängelse. Lyxigt med taxi tänkte jag första gången vi skulle dit, tills jag märkte att taxi är namnet för Durbans bussystem. Oftast sitter man 20 personer i en minivan som rymmer 15 och för att veta vart den är på väg behöver man titta på hur chauffören viftar med sitt finger. Ser man vilsen ut kan man bli lurad genom att chauffören gör flera tecken, har jag fått lära mig. Mer om det kan ni läsa här:
http://www.durban.gov.za/Discover_Durban/Transport_Maps/Pages/Taxi_Hand_Signals.aspx

Väl på fängelset presenterar vi olika samtalsämnen och är diskussionsledare. Programmet är ett 6-veckorsprogram och behandlar bland annat teman som GBV, ledarskap och self awareness. Då alla deltagare pratar Zulu, men inte engelska, så är i princip allt på Zulu. Det har därför varit lite svårt att hänga med och kunna bidra, men jag hittar säkert strategier med tiden. Nästa vecka kommer jag också börja jobba med post-release som är ett program för ex-fångar, det blir kul!

Den största delen av min fritid har jag hittills spenderat med en hikinggrupp som jag kom i kontakt med redan första veckan. Sydafrika är ett otroligt vackert land med de mest glada människor jag träffat, och natur jag inte ens kunnat föreställa mig.
Här kommer lite bilder från platser jag hittills fått se

Drakensberg
img_0156

Taggar:, , ,

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Caroline Daly

  |

  Så roligt att läsa Mawuli, och bilderna gaah va fint! Kanske inte bara jag som får svindel av den första bilden!

 • Elin & Emma

  Elin & Emma

  |

  MAWULI vilka fina bilder!!! Heja dig.

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7