Lastbilarna saktar in

När jag går och lägger mig på kvällarna kan jag höra lastbilarna sakta in på motorvägen som ligger strax intill vårt hus, för kontroll vid den check-point som ligger precis innan man kommer in till Livingstone. Motorvägen börjar i provinsen Copparbelt i norra Zambia, passerar huvudstaden Lusaka och fortsätter till Livingstone och Kazungula i söder.  Vägen är viktig för transporten av koppar från gruvorna i norr till Botswana, Zimbabwe och Sydafrika. Efter att lastbilarna har blivit kontrollerade kör de genom Livingstone för att sedan svänga av antingen mot Zimbabwe eller Botswana. Vid Zimbabwes gräns finns en bro som får trafiken att flyta på någorlunda fort även fast endast en lastbil kan passera denna bro åt gången. Vid gränsen till Botswana ligger byn Kazungula och det är här jag har min praktikplats. Kazungula ligger ca 7 mil från Livingstone och här har man fullt upp med att bygga en bro över Zambezifloden. Tills den bron är på plats finns en färja som kan ta en lastbil åt gången över floden till Botswana, vilket gör trafikflödet ännu långsammare här. Längs med vägen bildas en kö av lastbilar och lastbilschaufförer som ibland får vänta i två dagar på sin tur att passera – eller ibland två veckor.

Som många andra gränsstäder har Kazungula ett stort problem med prostitution. Man menar att det är på grund av de långa väntetiderna för lastbilschaufförer som behöver något att fördriva sin tid med. Därför har lastbilar som saktar in börjat klinga illa i mina öron om kvällarna. Kazungula har lockat till sig främst unga tjejer, men också ett ökat antal unga killar, från olika delar av Zambia, Zimbabwe och Botswana eftersom byn har blivit känt för sin stora efterfrågan på sexuella tjänster. Tillsammans kan de gå ihop för att hyra ett hus och på kvällarna går de längs med den långa kön av lastbilar för att hitta intresserade köpare. Min kollega Keity berättar för mig att hon träffat kvinnor som hunnit med tjugo män på en kväll när de gått från lastbil till lastbil. Hon berättar också att de flesta måste sänka priset om de kräver kondom.

Detta har lett till att antalet HIV-smittade inom Kazungulas distrikt är högre än andra delar av Zambia. Av den anledningen har man skapat ett samarbete under namnet DATF (District AIDS Task Force) som samlar olika aktörer för att tillsammans jobba med att sprida information om HIV/AIDS, erbjuda testning, bromsmediciner, gratis kondomer och rådgivning. Här ingår bl.a. den lokala vårdcentralen, polisen, gränspolisen, kyrkorna, representanter från skolverket och organisationer som Network of Zambian People Working with HIV/AIDS, PPAZ (Planned Parenthood Association Zambia) och YWCA. Totalt är de 21 personer som samordnar olika event för att uppmärksamma HIV/AIDS-problematiken i distriktet, exempelvis genom World AIDS Day, 16 days of Gender Activism och genom besök till mer avlägsna byar i distriktet. I och med samarbetet kan de olika aktörerna bistå med olika saker, som att någon bistår med gratis kondomer, någon står för testningen, någon med bilar för transport osv.

Även fast prostitution är så pass utbrett i Kazungula, är DATF det närmaste man kommer till att arbeta med den här målgruppen. Enligt zambisk lag är det ett brott att både köpa och sälja sex och straffet för den som säljer kan vara mellan tre till fyra månaders fängelse. Därför är det också svårt för de prostituerade att söka hjälp hos kliniken eller anmäla brott som misshandel eller frihetsberövande hos polisen.

YWCAs Drop In Center i Kazungula får in cirka två fall i månaden som är kopplade till prostitution, så det är många som fortfarande inte vågar söka den hjälpen. Det som YWCA främst har fått bistå med är tre saker. Det kan dels vara att personen i fråga vill testa sig för HIV eller någon annan könssjukdom som man kan att testa sig för gratis på kliniken, men är rädd för att bli förödmjukad och diskriminerad av sjuksköterskorna att de vill ha någon inflytelserik person med sig som stöd. I samhället är det en vanlig åsikt att prostituerade förstör äktenskap och kopplingen till fattigdom är det få som förstår. Det kan också vara så att personen i fråga har blivit misshandlad och vill anmäla det hos polisen. Då kan YWCA ringa till polisstationen och be att särskilda poliser hanterar det fallet så att hen inte blir utsatt för diskriminering eller korruption. Eller så kan de ha blivit gravida och vet vem pappan är, men om han nekar till faderskapet kan det gå vidare till domstol eftersom det är olagligt att förneka försörjning av ett barn i Zambia. YWCA kan assistera i anmälan och processen kring hur man ska gå tillväga.

Keity berättar att det tidigare fanns en organisation som fokuserade på prostituerade i Kazungula. De erbjöd testning, rådgivning och behandling av könssjukdomar men organisationen lades ner eftersom man endast fokuserade på att behandla könssjukdomar och inte gick ett steg längre i att erbjuda dem en alternativ inkomstkälla. För om man inte erbjuder en annan inkomstkälla, så är det stor risk att personen fortsätter bli smittad gång på gång. Keity menar på att det måste finnas finansiellt stöd för att bryta trenden, man måste kunna erbjuda någon form av utbildning så att de kan ändra sina liv. Detta är den enda långsiktiga lösningen menar hon. Tills dess är det YWCA som kan försöka stötta dessa människor på bästa sätt på plats i Kazungula idag.

 

Taggar:, , , ,

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Gunila andersson

  |

  Så bra skrivet och informativt …. Men så förtvivlad man blir att livet är så svårt för så många världen runt …

 • Profilbild

  Kenneth

  |

  Instämmer med Gunilla

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7