Lär dig ekonomi med pannkakor

Sawubona!

En vecka i Pietermaritzburg, Sydafrika. Tre svenskar packa sina väskor och tog flyget på måndagskvällen den 4e september ner mot Sydafrika. En åkte mot Kapstaden och två mot PMB. Jag, Anna Ekström, hade siktet inställt på PMB med Madeleine som respartner. Vi kommer ifrån Uppsala med olika bakgrund och ovetande om att den andra bor i samma stad. Men vem är jag och vad ska vi göra här?

Fråga nummer ett, jag är som sagt Anna, 20 år gammal och från Uppsala. Pluggade naturprogrammet på Katedralskolan och 1 termin Svenskaspråket på Uppsalauniversitet. Jag är som person sprallig, utåtriktad, äventyrlig, ordningsam och mycket mer som ni nog kommer märka. Min KFUM bakgrund är kort. Var på Alnäs som barn några år på olika aktiviteter. För er som inte vet vad det är så är det ett sommarläger i Uppsala som är under dagtid. Jag kom i kontakt med KFUM igen och det här utbytet tack vare min jobbarkompis och granne Emma. Hon åkte för 3 år sedan till Kapstaden och hade en otrolig resa. Emma kom fram till mig på jobbet och sa att jag måste söka till praktikprogrammet och här är jag nu.

Till vad jag, vi, ska göra här är klart som korvspad, samtidigt väldigt oklart. Vi kommer engagera oss i olika program som vi får testa på nu i början. Det är Y-justice, Y-fit och Y-zone som ligger i mest fokus som program. Sen finns det även aktiviteter vid sidan om ett exempel är Day camp som sker i april och december. Men sådant kommer det nog skrivas mer om.

Under den första veckan har vi fått prova lite olika saker kort för att få en inblick. Det roligaste var i torsdags när jag fick var med TEEEP, The Economics and Entrepreneurial Education Program. De riktar sig till skolbarn i lågstadiet och mellanstadiet på grundskolan. Programmet finns för att utbilda barn och unga inom ekonomi och hur man ska tänka kring det. De går igenom ekonomi på individ, företags och världsnivå. Programmet ligger under Y-zone och är skapat för att ge alla en likvärdig chans senare i livet oavsett hemmets förhållanden.

Barnen i TEEEP från området France, ett fattigt område, kom med taxi/buss till oss på området för att få göra pannkakor som dagens utbildning i planering och teamwork. För er som inte känner mig så är jag pannkakstokig och blev överlycklig för att vi skulle få vara med på aktiviteten. Jag fick sitta i juryn med Madeleine, Lee från Chicago och Sney som kommer SA, de båda är volontärer här. Barnen presentera en pannkaka var för oss där vi skulle bedöma upplägget, smaken och hur bra gräddad den var. Lee hade med sig nutella, tyvärr, och barnen gick lost på den. För en finsmakare som jag är, så är inte nutella en favorit hos mig. Andra skulle säga att jag är kräsen och inte finsmakare, men alla har vi olika ord att framhäva varandra. Det var kul att få ta till mina kunskaper från The Great Britsh Bake Off som även Lee har och låtsas lite att man visste vad man svamla om. Den som vann var egentligen inte det viktigaste då fokus var att de skulle samarbeta och vara kreativa. Var en trevlig eftermiddag med barnen som jag ser framemot att få jobba mer med.

 

Hej så länge /Anna

 

Taggar:, ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7