KFUM Sverige:s resultat på plats i Palestina

Det är inte lätt att vara frånskild småbarnsmamma i Sverige. Så är det i Palestina också. Men 28 åriga Safa har inte tid att klaga. Hon har två minderåriga barn och driver eget företag. KFUM Sverige och vår projektgrupp (som bland annat består av personer från Y Care international och YWCA Palestine) träffar henne utanför hennes hus i byn al Nweimeh nära Jericho i Palestina under vår uppföljningsresa i oktober. Safa är klädd i niqab men man känner hur hon ler även om ansiktet är dolt :

”Innan projektet var jag helt annan person än den som ni ser framför er just nu. Jag var rädd och blyg. Men trainings har hjälpt mig att ta itu med både rädslan och blygsamhet.”

Safa  är en av dem unga kvinnorna som ingår i KFUM:s pågående samarbete med YWCA Palestina och Y Care international i London i programmet ”Youth civic engagement and leadership development” som pågår mellan 2014-2017. Kvinnorna deltar i två olika typer av trainings för att delvis kunna stärka sig själva och sina ledarskapsförmågor och på så sätt också kunna hitta jobb eller skapa egna företag. Programmet är mycket uppskattat och har bra resultat.

Safa berättar att efter skilsmässan gick hon inte ut och satt mest hemma. Sen fick hon en informationsfolder om programmet från en person i hennes by. Hon blev nyfiken och kom till trainings i både Jericho och i Ramallah. Arrangörerna ordnade transporten och det fanns möjlighet att ta med barn.

Arbetslösheten är hög på Västbanken. Israels separationsbarriär (som muren kallas) och andra israeliska restriktioner som ska skydda israeliska illegala bosättningar på ockuperat område, stänger effektivt av de palestinska områdena från varandra. Resultatet är bland annat en svag ekonomisk utveckling och begränsningar i möjligheter till sjukvård och utbildning. Kvinnorna drabbas särskilt.

Tack vare programmet fick Safa medel för att ett starta eget företag tillsammans med sin granne. De har tiotals får just nu; vissa ska säljas och några ska göra sin insats för osttillverkning. Det är viktigt för Safa att ha jobb i sin by och avstå från att jobba åt israeliska bosättare i närheten. Just nu har hon till och med en anställd person som hjälper till på gården.

Safa har också varit en av fem kvinnorna från programmet som har kandiderat till lokalval. Hon hoppade dock av på grund av hot från den före detta maken. Hon har dock stora planer för framtiden.

”Jag vill vara en framgångsrik företagare. Jag behöver bygga ut fårgården så att alla får har var sin liten cell. Jag vill anställa fler personer. Och sen vill jag också vara en bra mamma för mina barn. Jag vill att dem inte ska behöva uppleva problem som jag har.”

Vill du stödja KFUM Sveriges internationella arbete, där YWCA Palestines projekt ingår? Så här gör du!

Du kan swisha valfri summa till nummer 123-9018557 eller kika för andra alternativ: https://kfum.se/engagera-dig/stod-oss/

Vill du läsa mer om YWCA Palestine kan du alltid titta här: http://www.ywca-palestine.org/

 
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7