KFUM Sverige på besök hos partners

KFUM Sveriges internationella sekreterare med ansvar för samarbeten i östra Europa Jana Frolen är nu tillbaka från partnerbesök hos YMCA Ukraina. Jana har bland annat deltagit på YMCA Ukrainas årsmöte där en ny strategi för 2020 antogs och ny styrelse valdes in. 23 representanter av totalt 26 lokalföreningar deltog, högsta siffran någonsin!

– Det var mycket häftigt att följa alla diskussioner och alla demokratiska inslag i årsmötet. Det var två starka kandidater till ordförandeposten som försökte övertyga representanter för lokala föreningar att rösta på just dem, säger Jana Frolen

Oksana Yeremenko från YMCA i Rivne valdes in som ny ordförande och en fin ceremoni med roliga ballonginslag ordnades för att fira in den nya styrelsen. Kanske något att ta efter inför ROM 2017 i Norrköping?!

När årsmötet avslutades var det dags för field group möte 2016, ett möte där alla internationella partners som samarbetar med Ukraina YMCA diskuterar aktuella frågor och följer upp partnerskapet. I år närvarade partners från Kanada, Danmark, Belarus, YMCA Europa och Sverige. En av de aktuella frågorna som togs upp var behov av YMCA Ukraina att byta lokaler och öppna en större aktivitetsanläggning dit både ungdomarna och barn kan komma och lokalanställda kan ha sina arbetsplatser. En gemensam mötesplats, som också präglar många av våra svenska KFUM föreningars lösningar!

– Vi besökte även lokalföreningar i Bojarka och Gzitomir. Volontärerna gör ett fantastiskt jobb på plats för barn som kommer från otrygga hem och/eller barn till interna flyktingar. Vårt stöd gör enorm skillnad på plats, säger Jana Frolen

Våra partners hade även möte med Sveriges ambassad i Kyiv och det statliga institutet för moderniseringen av utbildning.

Ukraina fortsätter att vara aktuellt för oss i KFUM i Sverige eftersom det i i mitten på november kommer en grupp unga ledare från KFUM Sverige att ha Mary-utbildningen i Kyiv! Det ser vi mycket framemot att följa också.

 

Vill du läsa mer om KFUM Sveriges arbete och partners i Öst kan du göra det här; https://kfum.se/vad-vi-gor/internationellt/utvecklingssamarbete/

Vill du prata om hur du kan engagera dig och din förening i internationella frågor och komma i kontakt med partners i Öst för dina idéer? Kom på den internationella träffen 21-22 oktober på KFUM Sverige! Se den bifogade inbjudan och anmäl dig direkt!

Inbjudan internationella träffen 2016!
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7