KFUM i Bonn!

Nu är det dags igen. Igår inleddes för 23dje året i rad Conference of the Parties; COP23Fiji. Nu ska väldens makthavare återigen mötas för att bestämma hur vi ska gå till väga för att lösa klimathotet. COP23Fiji hålls i Bonn i Tyskland men är arrangerat och leds av Fiji.

Detta möte kommer att fokusera på implementeringen av Parisavtalet (COP21) till exempel; vilka nationer kan bidra med vad, hur mycket som ska läggas i den frivilliga klimatfonden, adaptation (anpassning) och mitigation (begränsning) – alltså hur vi ska jobba med anpassning till de oundvikliga klimatförändringarna och på vilket sätt vi ska jobba för att förhindra att utsläppen överstiger 2grader. Stort fokus kommer enligt Fijis president och ordförande för COP23 Frank Bainimarama även ligga på att skydda speciellt utsatta nationer så som öar och kustländer genom att bygga starka samarbeten mellan nationer för att försvara varandra från katastrofer – ingen kommer kunna undgå klimatförändringarna och därför måste vi hantera dem tillsammans, utryckte ordföranden i sitt visionstal den 18 Maj i år.

Under dessa möten är det många spännande grejer som händer; beslut, aktioner, demonstrationer, föreläsningar, möten och diskussioner som du bara inte får missa. KFUM/YMCA har även gett var dag ett tema, dessa inte alltid kopplade till vad som diskuteras under förhandlingarna den dagen utan de har valts efter vad vi anser behöver extra uppmärksamhet. Det kan till exempel vara Climate Justice Day, Gender Day, Africa Day och Farmers Day. Detta kommer vi att hålla er uppdaterade om via våra sociala medier men även via de livestreamade mötena vi kommer sända varje kväll. Livestreamen kommer att bestå av en panel på minst två av YMCA’s representanter en från insidan av konferensen och en från utsidan. De kommer innehålla uppdateringar från dagen, vad som hänt i form av framsteg, bakslag, aktioner och uppdateringar på dagens tema.

Vi som har fått chansen att åka som representanter för KFUM Sverige är jag Sofia, Andrea och Cajsa. Detta är mitt andra klimatmöte, jag deltog första gången 2015 på COP21 Paris, under COP23 möte kommer jag följa ”Climate and Gender” samt jobba som fotograf, jag har även ackreditering vilket betyder att jag kommer ha tillgång till och kunna sitta med på de flesta mötena inne på konferensområdet. För Andrea är det fjärde gången hon är med som ackrediterad på klimatmötena. Hon organiserar den internationella gruppens kommunikationsarbete och följer framförallt ”Loss & Damage”, anpassning och utbildning. Cajsa studerar Miljö och Utveckling vid Södertörns Högskola och ska för första gången delta vid ett COP möte. Vi är alla väldigt förväntansfulla och spända för vad förhandlingarna kommer att erbjuda. Cajsa och Andrea kommer att delta den första veckan och jag den andra.

Vår uppgift som representanter är att övervaka mötena och försöka påverka både våra svenska politiker och de internationella men även visa en stark närvaro som civilbefolkning och ungdomar. Det kan vara svårt att veta ens plats på så här stora evenemang. Trots detta är det viktigt för oss ungdomar att vara där, det är viktigt att vi syns och visar att vi bryr oss om vilka beslut politikerna och förhandlarna tar, för i slutändan är det oss det kommer att påverka. Vi är där för att förändra, utbilda oss och föra vidare kunskapen vi får till civilbefolkningen och till framtida generationer.

Med detta inlägg inviger vi KFUMs övervakning av COP23Fiji. Vi kommer göra vårt bästa för att hålla er uppdaterade via KFUMs och YMCA’s sociala medier tills att vi skriver ett sammanfattande inlägg då mötena har avslutats för att berätta vad som hänt och vad vi upplevt. Men tills dess så kan ni som sagt följa oss via sociala medier:

Instagram: @KFUM

Twitter: https://twitter.com/kfum

Livestream på World Ymcas facebook: 19.00-19.30 GMT
+01:00 https://www.facebook.com/ymcas/

Men även via KFUMs internationella miljöplattform YMCA RGE via:

Blogg: http://action.ymca.int/

Twitter: https://twitter.com/ymcaRGE

Instagram: @theymcarge

 Cajsa och Andrea vid invigningen av COP23

Vi håller er uppdaterade om ni gör det – hej så länge,

Sofia, Andrea & Cajsa
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7