Ingen kan göra allt – men alla kan göra något! YWCA – FC Golden Stars Livingstone

Från att jag var 7-8 år fram tills att jag var 18 spelade jag både fotboll och basket. Nästan varje vardag hade jag träning med något utav lagen och på helgerna spelade vi matcher och åkte på turneringar. Under min uppväxt var de flesta av människorna jag spelade tillsammans med mina närmsta vänner, ibland kändes det som att man hade en extra familj. Man spenderade så mycket tid tillsammans; skrattade åt och med varandra, skrek åt varandra, peppade varandra, åt godis innan matcherna tillsammans och inte minst så utvecklades vi tillsammans. Idrotten tog upp en så stor del av mitt liv så att det kändes som att de två enda sakerna jag gjorde var att träna och gå i skolan.

Sen började jag gymnasiet och det började hända nya grejer i livet som fick en att behöva välja mellan att fortsätta vara en i laget eller att bli en ”självständig individ”. Innan hade jag knappt haft tid att tänka på annat än skola, träning och match – men nu på gymnasiet så var kraven från skolan högre, fester och alkohol blev det som hände på helgerna, samtidigt som kraven och pressen från att prestera på träningarna och matcher blev högre, man skulle vara social, fixa skolan och så vidare…

Någonting var tvunget att försvinna från ”att göra”-listan, och efter många om och men så valde det sistnämda alternativet: att sluta med lagidrotten. Som några av mina vänner hemma fint skulle formulera det ”livet kom emellan”.

Men som Zlatan säger att han kan lämna Rosengård, men Rosengård aldrig lämnar honom; så känner jag lite med mig och mitt idrottande. Att spela basket eller fotboll, bara känslan av att tillhöra ett lag finns fortfarande kvar i mig. Även om jag slutade (eller som jag fortfarande säger ”pausat”) med att spela både fotboll och basket så engagerade jag mig istället i skolans idrottsförening. Idrott är viktigt, minst lika viktigt som skolan.

 

När jag kom hit i september så var jag sugen på att hitta något att göra utanför jobbet; något som skulle ge mig ett socialt sammanhang och något att spendera min tid med. Det fanns många alternativ där majoriteten av dem var att på något vis engagera sig i kyrkan. Men jag ville göra något med idrott. Då basket inte är en superstor sport här, förmodligen på grund utav bristen på lokaler att spela i, så blev mitt fokus fotboll. Och som alla (även om man inte är idrottsintresserad) vet så är fotboll något som är stort, spelat och älskad av människor världen över – inte minst här i Zambia.

En dag efter att vi varit i kyrkan så gick vi förbi en fotbollsplan. Planen kanske inte var sådär supermycket att heja för, men på den hade två tjejlag precis spelat match. Jag chansade och gick fram för att se ifall de var intresserade av en spelare till, och det var dem. Vi bytte telefonnummer och jag lovade att komma på någon träning veckan där på. I början var det lite krångligt. Engelska för att kommunicera fungerar inte alltid superbra och jag hade bara bott i Livingstone i 2 veckor och skulle försöka hitta till en plan i ett område där jag aldrig varit tidigare. Som tur var så åkte mina kollegor från jobbet med mig första gången när jag skulle träna. De stannade hela träningen för att stötta och hålla mig sällskap, vilket de har fortsatt att göra varje gång sedan dess. (Vem gör ens det?)

Första gången jag kom till planen trodde jag att det var ett skämt, troligtvis för att jag jämförde med Sveriges konstgräsplaner och flashiga fotbollsmål. Planen ligger i ett område som heter Namatama och kallas för Namatama Ground. Planen/grounden fungerar som en länk mellan de närliggande områdena Mbita, Ngwenya, Zeko, Malota och Livingstones största område Maramba. Tänk dig två elvamanna-fotbollsplaner bredvid varandra, men med röd sand istället för gräs. Det finns två mål, utan nät. Här och var över planen ligger skräp; plastflaskor, kapsyler och kartonger. Tvärs över hela planen går en väg där människor och taxibilar kör för att snabbare komma mellan de olika områdena. På något vis fungerar även planen som områdets allmänna lekplats, man ser barn i alla åldrar vara där och leka eller titta på de andra som spelar fotboll. Den enda vuxna som är där är egentligen min fotbollstränare, som ibland har sällskap av en annan man.

På träningarna är det både killar och tjejer i åldrarna 10-19 år, man värmer upp tillsammans och sedan spelar man match mot varandra – oftast tjejerna mot killarna. Av totalt cirka 50 barn som kommer till träningarna har kanske 5-6 stycken riktiga fotbollsskor. Vissa spelar i ballerina skor, andra i tofflor, resten i strumpor. Och har man inga strumpor så spelar man barfota.

 

Jag minns väldigt väl en av mina första träningar med laget. Det hade varit supervarmt hela dagen och jag förstod inte alls hur jag skulle klara av att spela fotboll den dagen. Även om jag var en av de få som hade fotbollsskor på fötterna så kändes det som att jag var den enda som tyckte att det ovana underlaget var ett problem. Det var tungt att springa i sanden, bollen studsade åt alla möjliga håll och helt plötsligt så dök en grop upp som man inte sett innan. Efter uppvärmingen tänkte jag mest ”hur ska detta ens gå?”. När det var dags för match och man väl var ute på planen så glömde man för en stund bort den varma solen, den röda sanden och alla oklara gropar. Vi spelade och spelade medan solen höll på att gå ner och ljuset var i så otroligt vacker orange-röd nyans. Människor promenerade förbi med korgar på huvudet, cyklar lastade med kol for förbi. Vissa stannade för att titta på matchen. Det var vi tjejer och de yngre killarna mot alla de äldre killarna. Och tjejerna, shit vad de briljerade. Jag kom på mig själv med att stanna upp och le när tjejerna gjorde mål – föll i varandras armar och sedan gjorde deras målgests-dans. Sedan var jag tvungen att åka hemåt innan det blev mörkt…

Helgen där på kollade jag och Elin på tjejernas match. Vi kom till planen vid klockan 11 (när matchen, enligt tränaren, skulle börja) och redan då var solen stekande het. Matchen började tillslut vid klockan 13 och nu var solen som högst på himlen. 3 av 15 spelare hade skor och sanden var som en stekpanna. Målvakten sprang och ställde sig i solen när motståndarna var på deras planhalva. För de som hade skor eller strumpor gick det lättare att spela. Några tjejer hittade en kartongbit som de sprang med i handen, och när de inte behövde sparka på bollen så stod de på kartongen för att inte bränna fötterna. Mitt tydligaste minne efter denna match var när en av tjejerna sprang till avbytarbänken för att slänga bort sina ballerinaskor som hade gått sönder; hon var förbannad för hon tyckte att det tog värdefull speltid från henne men hon visste inte hur hon skulle fortsätta spela utan skor. Då tog tränaren av sig sina skor och gav henne sina vita strumpor, utan att diskutera så tog hon på sig dem och sprang ut på planen igen. Efter matchen var strumporna inte så vita längre.

Ju mer tid jag spenderat med tjejerna, desto bättre lär jag känna dem och förstå hur viktig fotbollen är för både dem och tränaren. Jag frågade en av dem som hade skor vart hon hade fått dem ifrån. Hon berättade att hon hade lånat dem från en kompis för att hon skulle spela match och att hon sedan skulle lämna tillbaka dem. Om en tjej hade ett par skor med sig till en match men sitter på avbytarbänken så är det självklart att någon annan i laget använder dem istället för att de inte ska användas alls.

Tränaren bor i Malota – ett av Livingstones två ghetton. Han tränar pojkar och flickor varje vardag mellan klockan 15.30-18.00 på Namatama ground och detta har han gjort helt volontärt i snart 12 år nu. Summerar man alla barn och ungdomar i de olika lagen han tränar på Namatama ground så har han ungefär 80 spelare att hålla koll på.

När jag frågade honom ”varför?” så säger han: ”för att de inte ska göra ingenting eller hamna i situationer där de inte borde vara” ”fotboll håller dem sysselsatta, precis som det håller mig sysselsatt”.
”Men det är svårt att ha ett lag när man inte har någon sponsor”.

Det hela började som något för att sysselsätta mig själv utanför arbetstid, men det gav mig en idé till att försöka göra något tillsammans och för dem istället. Hela grejen är fortfarande i en typ av uppstartsfas, men det är iallafall påbörjat. Jag försöker få YWCA Livingstone att starta ett samarbete med det här fotbollslaget. Tanken är att engagera dem fysiskt med fotbollsträningarna – och som alla vet som någonsin hållt på med en lagidrott så ger det en så mycket mer än lite svett på kroppen. Inte minst att man lär man sig att samarbeta. Efter träningarna så samlas vi tillsammans och diskuterar samma eller liknande saker som vi gör i Youth Justices Safe Space grupper; hittills har vi pratat om alkohol, droger, mens och intimhälsa. Jag vill att de ska känna att fotbollen och laget för dem blir lika viktigt som lagidrott en gång var, och även är, för mig än idag.

Redan efter första träningen kom en idé med att försöka samla ihop fotbollsskor till hela laget. På något vis så kändes det som att vara det minsta jag kunde ge tillbaka till dem. Tyvärr så har alla mina planer med det här gått långsammare än hoppats då jag haft mycket problem med min hälsa här i Zambia…

 

Under jul och nyår så skulle min familj komma ner och besöka mig. De visste att jag hade spelat fotboll och hade hört mycket om laget. Jag hade pratat med dem om sko-idéen, men det var ingenting som jag vågade tro på skulle fungera och därför inte heller vågade sätta slag i saken helt. Det är svårt att veta om saker man gör stjälper mer än hjälper när man vill göra en god gärning i en annan kontext, men samtidigt så tänkte jag ”vad kan ett par fotbollsskor någonsin göra för skada mer än att råka stämpla någon annan?”

Veckan innan mina föräldrar skulle komma ner hit så skrev jag till dem och frågade om de kanske kunde få ihop 12 skor så att det åtminstone kune bli en laguppsättning av skor som tjejerna kunde ha till laget och låna när det var match och träning. Men med så lite tid kvar innan de skulle åka såg sko-läget mörkt ut…

… tills min bror delade ett inlägg på Facebook, jag skrev till lite vänner och mamma och pappa frågade på sina håll. Frågan om människors gamla fotbollsskor spreds, och kunde man inte bidra med skor så ville många önska lycka till och bidra på andra sätt. Dagen innan de skulle åka skickade min familj en bild och skrev ”hur får man ner 60 par fotbollsskor till Zambia?” Jag trodde inte att det var sant.

 

Den 26 december hade tjejerna anordnat en fest på den lokala skolan i Malota där de skulle fira årets cup- och serieseger. Veckan innan hade tränaren frågat mig hur insamlingen med skorna hade gått och då hade jag ärligt och en aning besviket svarat ”vi har cirka 6-7 par, jag hoppas på att vi får ihop så det räcker till hela laget”. Den dagen kom YWCA dit med en stor sportbag och en resväska fylld med både skor och strumpor så att prick alla kunde få varsitt par skor var och även låna ut till andra. Ingen kunde tro att det var sant. Inte minst jag och min tränare.


 

På tisdagen veckan där på tog jag med min mamma och pappa till fotbollsplanen i Namatama. Innan hade de bara sett halvtaskiga Iphone bilder som inte gav vår hemmaplan dess gropar och skräp rättvisa. Den enda skillnaden den här gången från när jag först började spela är att numera är att planen, istället för att vara en varm sandstrand, är en stor lerpöl på grund utav regnet som (äntligen) kommit. Eller nej, det var inte den enda skillnaden. Den här gången hade ALLA tjejer skor och strumpor på fötterna. Varenda. En.

 

Jag vet faktiskt inte hur jag här på bloggen kan beskriva vad de här skorna innebar och numera innebär för mig, tränaren och de här tjejerna i Zambia. Jag vet inte hur jag ska förklara för er känslan att få se alla tjejerna få spela fotboll med riktiga fotbollsskor på fötterna. Nu är det inte bara en eller tre tjejer som delar på ett par skor, nu kan alla vara på samma nivå.

Några av er som läser detta kanske lämnade ett par skor. Någon av er kanske stöttade på annat sätt. Oavsett vem du är eller vad du gjort så vill jag bara säga det varmaste djupaste av tack. Tack. Tack. TACK.

Jag skriver inte heller detta och jag postar inte heller bilderna för att göra mig till ett helgon som räddar världen. Jag, tillsammans med så många flera, lyckades göra dessa tjejers och tränares värld lite bättre – iallafall för ett tag. Och vem vet vad detta kan ha sått för frön. (Jag personligen hoppas på att få se några av dem i det zambiska landslaget Chipolopolo en vacker dag).

Det här inlägget ger mig även en fantastisk möjlighet att få använda mig utav en av mina favoritklyschor: Ensam kan ingen kan göra allt – men tillsammans kan vi alltid göra något.

 

Peace out mina vänner och lev väl. Tills vidare: musale buino!

 

Emma och tjejerna + tränar i FC Golden Stars, Namatama ground, Livingstone.

 

 

Emma

Emma

Hej! Mitt namn är Emma och jag är en 20 år ung tjej från Uppsala, Sverige. Under 6 månader ska jag göra praktik på YWCA i Livingstone i Zambia. Här kommer jag att blogga om olika saker som jag stöter på under min praktiktid; vad jag gör på YWCA, människor jag möter och hur jag hanterar en tråkig måndag kväll när det är regnperiod. Kul att ni vill följa mig!!KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7