Inga mer fängelsebesök för min del!

Jag ska erkänna att jag var väldigt nervös första gången jag satte mig i bilen för att åka till ett programpass i fängelset! Jag hade aldrig varit i ett fängelse i något land tidigare och hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Många tankar fanns i huvudet, Hur ser det ut i fängelset? Hur fungerar sessionerna?  Hur är deltagarna i programmet?

YMCA Cape Towns program i fängelset, Pollsmoor correctional services, är en del av Y-justice programmen i Kapstaden.

Överskådligt är Y-justice tillsammans med Y-zone och Y-arts ett av de tre signaturprogram som KFUMs motsvarighet i Sydafrika satt upp som de som man vill satsa mest på. De program som genomförs inom de olika signaturprogrammen ser väldigt olika ut på de olika lokalföreningarna och även inom lokalföreningarna finns det flertalet olika grenar inom programmet. Det viktiga med programmen kopplade till Y-justice är att de berör unga i konflikt med lagen.

Programtillfällena i fängelset har berört ett flertal olika områden och är tänkta att förbereda deltagarna för att bli utsläppta ur fängelset och lättare bli integrerade i samhället på ett så bra sätt som möjligt. Exempel på ämnen vi behandlat är, problemlösning, genusbaserat våld och vad som karaktäriserar en bra ledare.

Som ni kanske förstår är det inte alltid lätt att hålla sig till en tidsplan när programstart osv. påverkas av olika omständigheter, men med denna översikt kan man få en idé om hur det kan se ut.

10.00        Inleds sessionen med en introduktion, där vi som YMCA Cape Town presenterar vilka vi är, varför vi är där och hur vi kan hjälpa dem på olika sätt även när de blivit frisläppta.
10.05        Går vi en runda när alla säga namn, var de är ifrån och hur veckan/helgen har varit..
10.15        Startar vi alltid men ”ice-breaker” för att lätta upp stämningen och för att grundlägga den trygghet som vi vill ha i rummet.
10.25        Är det planerat att vi ska starta vårt program för dagen.
11.55        Avslutas sessionen med att alla ber ”fadervår” fast på engelska med mig som undantas som ber på svenska.

Ger er en del av en förberedelse för en session här också för den som är intresserad:

Som jag skrev var jag första gången nervös. Den gången var jag ändå bara där som ren åskådare och det var tillräckligt för att jag skulle vara nöjd med upplevelsen. Knappt en månad senare var jag en av dem som planerade programmet och långsamt började jag hålla mer i olika delar av programmet och känna mig trygg i att interagera med alla deltagarna.

Det är väldigt kul att få vara med om och jag är tacksam över den utvecklingen jag fått erfara. För detta är väl som med det mesta okända! Det är nervöst och osäkert innan man testat första gången och man är osäker över att träffa en ny grupp innan man lärt känna den. Men väldigt ofta när man gett det en chans slutar det med att man tycker det är sorgligt när det är över. Att vara nervös är naturligt, men kan vara bra att ibland komma ihåg att man bara måste köra på och så vänjer man sig!

Ha det bäst!

Hälsningar
Daniel Persson
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7