Hur vi hade det på Sport seminar!

I början av september åkte Andrea och Cecilia, två unga KFUM ledare till European Sports YMCAs idrottsledarutbildning och läger Sport seminar i Struga i Makedonien. European Sports YMCA bjuder årligen in unga idrottsledare inom KFUM mellan 18-30 år från hela Europa för att delta i Sport seminar – en träningsmötesplats för idrottsledare i KFUM i hela Europa. Här nedan kan ni läsa om deras erfarenheter.

Vi heter Cecilia (t.v.) och Andrea (t.h.) och är aktiva KFUM-medlemmar i Lund och Uppsala. Cecilia är baskettränare och Andrea är aikidotränare.

Syftet med Sport seminar är att åka och få nya erfarenheter, nya vänner och ny kunskap om KFUM och värdegrund och hur vi som ledare kan införa detta i vår förening och träningar. Dagarna kombineras med olika träning av olika sporter, intressanta och lärorika informationsmöten och diskussioner om KFUM och värdegrund och ledarskap. Turistattraktioner som att badat i ett av UNESCO:s världsarv: Ohridsjön kombineras med förberedelser av uppgifter som handlar om vårt ledarskap.

Här har vi bland annat spelat handboll, basket och volleyboll, och på dessa bilder kan ni därför se svettiga och trötta KFUM-ungdomar!

Personlig utveckling, nya vänner och plats för diskussion och ny kunskap om KFUM är sådant vi tar med oss. Också vetskapen om att det kan vara lite jobbigt att komma till det vackra vackra stället (tänker på den långa bilresan) och att de kör lite ”galet” i Makedonien.

Värdegrunderna har alltid funnits i min förening men jag fick ett ”Aha”-ögonblick när de stämde överens med KFUM runt om i Europas värdegrunder också – vilket inte borde ha varit så konstigt med tanke på att vi är en KFUM-förening. Sedan har jag fått lärdomar om hur föreningar kan vara annorlunda, även om de är från våra grannländer samt olika sätt olika föreningar jobbar på.

Avslutningsvis vill vi tacka för denna resa och dessa nya erfarenheter som vi har fått och som vi kommer att ta med oss hela livet!

Vid pennan, Cecilia
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7