Homeland for sale

I helgen besökte jag Tel Aviv tillsammans med min kanadensiska kompis Jess. Målet var allmän förströelse och att komma bort från vardagen ett litet tag. Jag har lämnat min ”two weeks notice”. Snart är jag hemma, så när vi promenerade runt i parker och längst stranden försökte jag samla mina intryck.

Tel aviv är stort och fullt av höghus. En ekonomisk metropol och ett centrum för HBTQ-personer. Det är i alla fall så man vill visa upp sig. Ofta lyfts just homofobi upp som ett av skälen till varför Palestina inte bör respekteras, ett konservativt arabland där det är oerhört svårt att inte vara hetro. Prideflaggan hänger varstans. Jess säger “men jag känner mig inte välkommen, det är till för vita homosexuella män!”. Vi läser om pink-washing.

Vi promenerar i en park. Jag noterar att jag inte sett tama hundar på länge. Hundrastplatserna är större än lekplatserna och parkerna våra kompisars barn leker i. I flyktinglägren finns knappt rum att andas. I palestinska städer bygger man tätt och på höjden för att nyttja de få byggrättigheter man har. När man bygger högt i Tel Aviv är det för att visa att man kan. När bosättarna lämnade Gaza rev man husen, inte för att de inte var av god kvalitet, utan för att hushållen var enplansvillor och behovet av bostäder är enormt. I Israel finns massor av plats, om man bara bär rätt ID-handling.

Havet utgör en särskild plats i min resa. Jag har träffat många pojkar som aldrig sett havet, trots att det ligger en timme bort. Ibland kan vi till och med skymta det i fjärran. Förr kunde man få inresetillstånd en gång om året. Mina äldre kollegor berättar om hur palestinska familjer vallfärdade till Jaffa och havet. Det var länge sedan nu. Just Jaffa har fått bli symbolen för paradiset. ”Tänk att få plocka apelsiner där. Det är de bästa apelsinerna i världen.” berättar barnbarn till de som flydde. Barnbarn som kanske aldrig rest dit, utan hört berättelser från mor- och farföräldrar. Man behåller nycklarna till huset som fanns där en gång, men som för länge sedan rivits. Nyckeln markerar rätten att återvända.

Havet är speciellt viktigt för Gaza. Ship to Gaza: båtturerna som försöker bryta blockaden, fiskebåtarna som inte får åka längre än 6 nautiska mil från kusen, överfiske och inget avloppssystem. ”Turisterna i Tel Aviv badar i Gazas skit” sa någon under en föreläsning jag var på. 2020 kommer Gaza vara obeboeligt enligt FN.

Jag doppar tårna i vattnet och en liten pojke tittar ut över havet. Jag funderar på platsen i världen där han kommer växa upp. Han är palestinsk. En liten del palestinier flydde inte så idag lever ca 150 000 palestinier med Israeliska ID-handlingar i Israel. I gamla Jaffa finns några av dem.Väl i gamla Jaffa passerar vi moskén. Lägenheter i huset bredvid är till salu. Det är det israeliska fastighetsbolaget “Homeland” som säljer dem. På skylten står det “Homeland For Sale”.

Spara

Taggar:, , ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7