Hej allihopa! Jag är i New York.

Hej allihopa!

Jag heter Joen Marklund och är 19 år. Jag kommer från Umeå och för närvarande lever jag och studerar i den franska staden Aix-en-Provence. Skrev det här blogginlägget igår, men publicerar det nu!

Hann ta en bild på det första jag såg när jag kom hit. Sen la mobilen av.

Mitt KFUM-liv har i huvudsak utspelat sig utanför Umeå på ön Norrbyskär där jag framförallt jobbat med segling men även som lägerledare och gårdsvärd (läs glassinköpare). Utöver det har jag även varit engagerad i Y Climate Action som är KFUM-Sveriges miljöorgan, och med dem har jag bland annat besökt det uppmärksammande klimatmötet i Paris COP21 i december 2015. Jag är väldigt intresserad av politik (även fast det framförallt är ångest just nu) klimat och kultur. Älskar att läsa böcker att vara med de jag tycker om. Tycker också om att promenera med min hund Otis; författaren Klas Östergren och bandet Kent. Lite om mig!
Nå! Varför är jag här? Jo, det är nämligen så att jag har fått möjlighet att åka på ECOSOC Youth Forum i New York, sitter i skrivande stund på ett plan över atlanten, som pågår mellan den 30-31 januari. Tillsammans med ungefär 25 andra medlemmar av YMCA/YWCA över hela världen deltar jag i delegationen till detta möte i de Förenta Nationernas regi. ECOSOC, FNs organ för ekonomiska och sociala frågor är ett av FNs sex huvudsakliga organisationer (tillsammans med Säkerhetsrådet, Generalförsamlingen,  Sekretariatet, Internationella Domstolen och det idag inaktiva  Förvaltarskapsrådet) skulle kunna beskrivas som en medelpunkt för FNs verksamhet i avseende av omfattningen på ECOSOCs arbete. De arbetar med, som jag nämnt, det ekonomiska och det sociala, men även med miljön som kompletterar de två andra sektorerna i strävan efter en hållbar utveckling.

ECOSOC koordinerar mycket av arbetet inom FN och är i framkant gällande reformförslag och ledarskap inom hållbar utveckling. FN-apparaturen är oerhört omfattande och aningen svår att förstå sig på, men hoppas att detta kan vara en introduktion till ECOSOC, om än en väldigt kort sådan!
ECOSOC Youth Forum är en sedan ett par år tillbaka en årlig konferens som samlar unga ledare världen över för en möte som tar upp dagsaktuella frågor. Årets tema är fattigdomsbekämpning och ungdomens roll i detta och frågan kommer under konferens gång bemötas från olika delar av världen och därmed innebära ett stort idéutbyte och många olika perspektiv. Utmaningarna vi i exempelvis Sverige står inför kan sägas vara väsensskilda från det som presenteras utifrån exempelvis ett nigerianskt perspektiv. Tillsammans med de övriga delegaterna från YMCA/YWCA ska vi försöka påverka alla ministrar och andra makthavare så mycket vi kan genom att blogga, att rapportera och att försöka prata så högt vi bara kan i deras salar. Vi ska försöka främja YMCA/YWCAs positioner och få våra röster hörda i kampen för en mer rättvis värld där det finns väldigt många som förtjänar att ha det mycket bättre. Vi ska synas! Med en så pass stor delegation visar vi vilka vi är: världens största ungdomsorganisation! Klart vi ska ha en plats vid de vuxnas bord, och vi är här för att stanna. Utöver detta så är jag givetvis också här för att lära, för att försöka få en inblick i hur en FN-sammankomst som denna fungerar samt för att förhoppningvis kunna förmedla något tillbaka till KFUM-Sverige.

Planet åker vidare över atlanten på väg mot ett par förenta stater som inte riktigt är sig lika (ser man kanske Trump Tower från flygplansfönstret?), men i FN tror jag saker fungerar som förut, än så länge. Imorgon ska jag möta upp resten av delegationen! Hoppas det blir lite mer rörelse än detta sovande flygplan. Vi hörs!

Här är Joen! Representant för KFUM Sverige i World YMCA´s delegation till ECOSOC Youth forum.

Ps. Jag ska klimatkompensera!!

Kommentarer (1)

  • Ellen

    Ellen

    |

    Hejja Joen! Va kul att du är i New York. I somras pratade vi om politikångest, ser inte ut som det släppt, men kanske har den antagit nya former. Ett sundhetstecken tänker jag. Hoppas du får ett par inspirerande dagar och att du kommer hem trött, men full av energi på samma gång.

    Hälsningar från ett kallt YWCA-kontor en halv jordglob och ca en hel värld bort.

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7