Första dagen i NYC

Idag har vi varit på YWCA World’s ”Advocacy training” på Salvation Army på norra Manhattan. Det innebar helt enkelt att vi fick träna på vår förmåga att påverka i arbetet under Commission of the Status of Women. I och med at YWCA World är en väldigt stor och erfaren organisation är vår möjlighet att påverka sjukt stor, vilket vi verkligen bör ta till vara på!

YWCAs fokus under CSW är att:
– försäkra social och ekonomisk rättvisa mellan könen
– prioritera frågor och rättigheter som rör sexuell och reproduktiv hälsa
– förebygga stereotyper och kulturellt traditionella aktiviteter som kan vara skadliga

Förutom att delta i olika övningar och seminarier kring detta fick vi också äntligen träffa en del av YWCA:s resterande delegation. Totalt är vi ca 135 personer från hela världen som tillsammans ska representera YWCA och de frågor YWCA står för.

En väldigt viktig sak vi tar med oss från denna första dag är insikten av hur privilegierade vi är som två vita medelklasskvinnor från ett välbärgat och utvecklat land som Sverige. Perspektiv är alltid svårt, men att försöka hävda att det är fett jobbigt med mansplaining när någon från Sydsudan precis ha berättat att hon nekades anställning för att hon inte ville ligga med chefen på företaget ifråga tvingar en att reflektera på helt nya nivåer… Inte för att det ena är mer upprörande än det andra i förhållande till sin kontext, men ändå. Även om Sverige är långt ifrån perfekt kan vi skatta oss himla lyckliga.

Morgondagen bjuder på nya aktiviteter, denna gång inne på FN:s högkvarter! Allt mycket spännande! Hörs!

/Rebecka & Saga
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7