Flu shot i Kapstaden

Niclas Sannerheim, KFUM Sveriges internationella sekreterare med ansvar för vårt Afrikaprogram, delar med sig av sin resa till Sydafrika! Nu är han i Kapstaden.

En stark doft av färsk ingefära sveper över lokalen. ”They are making a flu shot” säger den leende mannen vid kassan. En flu shot visar sig vara en shot bestående av ingefära, honung, chili och citronjuice. Eftersom jag själv har dragits med halsont i ett par dagar beställer jag genast en shot åt mig själv.

Jag befinner mig vid Blouberg –

Niclas från KFUM Sverige och Mike, café manager i Kapstaden

Niclas från KFUM Sverige och Mike, café manager i Kapstaden

Big Bay i Kapstaden för att träffa KFUM Sveriges partners i vårt Afrikaprogram – S2C Youth Justice. Idag är det Arrival day, det vill säga under hela dagen kommer workshopdeltagare från Togo, Zambia, Kenya och Sydafrika att installera sig på hotellet.

Inget har med andra ord börjat ännu men när min flu shot serveras presenterar sig den leende mannen vid kassan ”I am Mike and I am the manager here – where do you come from?”. Och så är vi igång. Mike berättar på några minuter lite av sin livshistoria på ett helt trollbindande sätt. Han föddes i Zimbabwe i en familj där männen tar värvning till armén. Mike suckar när han tänker på sitt hemland och den ålderstigne Mugabe: ”We use to be the bread basket of southern africa, now we are just a basket”. Men hur hamnade du här, frågar jag? Det visar sig att Mike var stationerad i Kinshasa, där Zimbabwes arme stödjer president Kabilas krig mot rebellerna i området. Efter att ha fått bevittna sina vänners död och själv blivit skadad bestämde Mike sig för att göra allt han kunde för att få lämna kriget och armén. Genom en för honom stor summa pengar och goda kontakter i regeringskansliet lyckades Mike till slut att få ett officiellt tillstånd att lämna armen och söka sig till Kapstaden där han ganska snabbt fick jobb inom turistsektorn. Under flera år kunde Mike skicka en stor del av sin lön till familjen i Zimbabwe men det har blivit allt svårare efter de senaste årens fallande växelkurs för den sydafrikanska Randen och prisökningarna landet. ”I want to go to UK or Canada, I have heard that I can earn five times my salary there” berättar Mike och får något drömskt i blicken.

Vår tredagars workshop startar som sagt i morgon först, men med Mike i tankarna vandrar jag hemåt till hotellet uppfylld av hans historia som på ett fascinerande sätt inte bara fångar regionens men också vår samtids stora utmaningar.

Taggar:

Niclas Sannerheim

Niclas Sannerheim

Jag heter Niclas Sannerheim och arbetar som internationell sekreterare för KFUM Sverige.KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7