Fees Must Fall

Jag sitter på min kammare som man gör. Läser, skriver prosa eller gör något annat drömmigt, som man gör, när jag plötsligt hör en folkmassa utanför YMCA. De sjunger och ropar men då det är på zulu är jag oförstående så jag frågar en av vakterna som står i entrén vad det handlar om. Han berättar att det är studenterna som protesterar mot de höga skolavgifterna. Och då går det upp för mig. Detta hade ju Portia, en student på universitetet i Durban, berättat om ett par veckor tidigare.

Så here goes, lite om den politiska situationen i Sydafrika: Det började med att ett par studenter på Cecil Rhodes University satt sig upp mot namnet på universitet. “Varför ska vi döpa ett utbildningsinstitut efter en kolonial frontfigur? Är det verkligen dessa män som vi ska hylla?”. Detta satte “Colonial Statues Must Fall” rörelsen i rullning. Runt om i landet vandaliserades statyer på koloniala herrar, bränder startades och gatsten kastades. Universitetsstudenterna tänkte inte längre acceptera detta gulligullande med de som förslavade deras farföräldrar.

img_0452

Nedklottrad staty på campusområdet i Durban

Kritiken mot universiteten hade bara börjat. Colonial Statues Must Fall-rörelsen hade gett studenterna självförtroende och motivation att förändra även annat. Och det som stod som tvåa på listan var skolavgiftera som anses vara på tok för höga. Portia berättar att hon inte kan ta den masterexamen hon vill då pengarna ska räcka även till lillebrorsans utbildning. “Fees must fall” är det som täcker förstasidorna i tidningarna dag efter dag. Och ingen hittar en lösning. Studenternas slutgiltiga mål är att helt få bort skolavgifterna. De vuxna jag pratat med kommenterar protesterna med KLASSIKERN “det är en fin tanke, men kommer ej fungera i praktiken, pengarna finns inte”. Många menar att Jacob Zumas regering är för korrupt och att statskassan inte räcker åt både Zumas skattefinansierade palats samt studenternas utbildning.

Har det gett något resultat då? Kanske. Nyligen bytte Pietermaritzburg namn på alla gator döpta efter kolonisatörer till namn på frihetskämpar. Loop Street heter nu Jabu Ndlovu etc. Bra på lång sikt trots att mina kompisar från Pietermaritzburg än så länge är lost i sin egna hemstad då de inte har hunnit lära sig de nya gatunamnen. Och de jag frågar säger att den politiska ungdomen i Sydafrika länge just känt sig lost då de jämfört deras kamp med kampen mot apartheid. Det mesta känns nog fjuttigt i jämförelse.

Postkoloniala Sydafrika är i rörelse, big time, men framför allt har ungdomen i Sydafrika hittat en politisk identitet. Och viktigt att tillägga är att det inte är alla studenter som ställer sig bakom rörelsen. Särskillt då den tagit sig agressiva uttryck så som bilbränder (en buss brann i PMB här om dagen) krossade rutor med mera. Men majoriteten är ändå enig. Studenterna har hittat en gemensam hjärtefråga och en politisk agenda de är stolta över. Utbildning är en mänsklig rättighet så visst får vi hoppas att de en dag når sitt mål!

FEES MUST FALL

Until next post, peace!

(Bildcred till Portia)

Lite kul länkar:
The Guardians take på Zumas husbygge: https://www.theguardian.com/world/2016/mar/31/jacob-zuma-ordered-repay-upgrades-nkandla-home-south-african-state-funds

Nyheter om Fees Must Fall: http://ewn.co.za/Topic/Fees-must-fall

Taggar:, , ,

Kommentarer (1)

  • Profilbild

    isakf

    |

    PS. Har varit lite snack om att YMCA ska engagera sig trots att det är en politisk obunden organisation. Med argumentet att det är en ungdomsorganisation och borde därför se till ungdomsfrågor. Spännande tycker jag.
    DS.

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7