En resa – tre perspektiv

Ellen, Niclas och Jan från KFUM Sverige reste till Togo för uppstartsworkshop av Youth Justice II, KFUM Sveriges afrikaprogram. Här kommer deras tankar om och efter resan. Tre inlägg, från tre olika perspektiv på en resa…

Ellen Söderberg: KFUM som Power Space

Jag satte foten utanför det välkylda flygplanet och möttes av en vägg av värme. Togo är fuktigt och hett. Det gick inte så fort på gatan utanför men den täta motorcykeltrafiken gav mig ändå det där obehagliga pirret i magen. Utan någon vidare gatubelysning är det bara motorcyklarna som skiner upp gatorna i Lomé. Varje kväll sitter det människor på platsstolar längst vägen och äter, spelar spel och umgås. Några enstaka TV-apparater visar fotboll. Zlatan är den i särklass mest kända svensken i Togo.
Att som ung hamna mitt i allt detta fick mig att känna mig väldigt liten. Jag är en lägerledare på en liten ö i norra Sverige som fått detta enorma förtroende att representera de andra i rörelsen i KFUM Sveriges styrelse. Jag hade suttit drygt 3 månader i styrelsen när jag fick frågan om jag ville resa till Togo och träffa våra partners. Jag har förvisso varit i Palestina och stött på ett utvecklingssamarbete tidigare, men när jag landade på Lomés flygplats kände jag mig verkligen inte kompetent. Jag har ju aldrig ens varit i den här delen av världen!
Jag ska villigt erkänna att jag inte förstått alls vad det är YMCA gjort i Sydafrika och Togo. Nått med “youth justice”, det verkar ju bra. Jag kan fortfarande inte förstå, men det är mer för att jag är överväldigad över det arbetet lokalorganisationerna gör. I Togo har häktningstiderna för mindre brott minskat från 6 till 3 månader för grövre brott har häktningarna (!) minskat från 6 år (!!!) till 3 år. 200 personer har släppts då det saknades rättslig grund för anklagelserna, 0 personer av de som ingått i post-release arbetet har återgått till brottslighet. “We are defenders of human rights” som Gildas från Togo-delegationen så klokt sa. I Sydafrika är kontexten en helt annan och därför har man också arbetat på med andra metoder. Det som förenar de gamla (Sydafrika och Togo) och de nya (Senegal och Madagascar) är hur de tänker, och målgrupperna de arbetar med, helhetssynen på människan. Ett koncept som jag sakta fastnade för var “power space”. I början tyckte jag det lät “ostigt” och tramsigt, men det som finns bakom begreppet är helt klart värt att ta vara på. Målet är att unga inte bara ska känna sig trygga (“safe space”) utan att unga människor ska känna sig meningsfulla, trygga, starka, självständiga, som att de har ett sammanhang och makt över sitt eget liv och sin tillvaro.
Det gick väldigt fort från att jag kände mig osäker och trevande till att jag var som fisken i vattnet. De andra deltagarna kände varandra och jag välkomnades in i gemenskapen på en gång. Ingen ifrågasatte varför den unga tjejen som håller på med lägerverksamhet i norra Sverige var där. Tvärtom så möttes jag av ett “äntligen!” och massor av positivsim. När vi efter några dagars möten var ute och träffade lokalorganisationen i Lomé och gjorde studiebesök på fängelset påmindes jag om den enorma kraft som finns i vår rörelse. Ordförande för stora projekt, små barn, svenskar, sengaleser, sydafrikaner… det spelar ingen roll vi är alla samma och vi möts på lika villkor. Vi spelar boll, leker lekar, ger feedback och villkorslös kärlek. 
Vi i KFUM Sverige är inte en biståndsorganisation, utan en rörelse som arbetar med bistånd. Det finns en länk mellan körerna, scouter, idrottsföreningarna och min lilla lägergård i norra Sverige och motsvarande rörelse i Togo, Senegal, Sydafrika, Madagascar och Kenya. Vi jobbar inte top-down utan vi är en del av den globala YMCA- familjen.
Jag åker hem med en känsla av att ha vuxit i det förtroende jag fått, att jag har familj i hela världen som håller mig i handen och stöttar mig. Jag är inte någon biståndsexpert, det är inte min kompetens, men jag är en del av den lilla lägergården i norra Sverige, som är en del av YMCA, jag är del av rörelsen, däri ligger min kompetens. KFUM är mitt Power Space. 
/Ellen Söderberg, styrelseledamot KFUM Sverige.

Niclas Sannerheim: Om det där K:et (eller rapport från uppstartsworkshop i Togo)

Ända sedan jag blev en i KFUM har jag varit nyfiken på det där K:et i KFUM eller, om man så vill, Spirit i vår filosofi Body Mind Spirit. Kristligheten eller värnandet om att erbjuda unga personer ett utrymme för spiritualitet. Inte minst har jag funderat på hur spiritualitet kan integreras i vår verksamhet.

Efter över två år som internationell sekreterare med ansvar för partnerskap i Afrika har det blivit en vana att alltid planera in en devotion i början av en workshopdag. Jag har kommit att uppskatta dessa inslag av Spirit väldigt mycket. Det är alltid lika spännande vilken del av Bibeln som kommer att avhandlas.

Det är dag två av uppstartsworkshopen för Youth Justice II, KFUM Sveriges afrikaprogram,  och det är Sydafrika YMCA:s tur att hålla i dagens devotion. Vad kräver Gud av dig inför en dag på jobbet? frågar Mike Cuthbert, YMCA Sydafrikas programchef, oss? Alla närvarande deltagare, totalt 18 personer från sex olika länder delger sitt kall från Gud. Kärlek, att bidra, generositet, lärande, sanningsenlighet, rättvisa… alla kommer vi med olika kall. Vissa väldigt oväntade och svårtolkade, som när en deltagare plötsligt säger: Salt! Efter insamlandet av kall säger Mike att vi faktiskt har facit i Bibeln via profeten Mika, en för mig helt ny profet:

”..And what does the LORD require of you? To act justly and to love mercy and to walk humbly with your God.”

Mikes tolkning av denna uppmaning är att om vi agerar rättvist och barmhärtigt så kommer en ödmjukhet gentemot livet och våra medmänniskor gradvis att växa fram. Ödmjukhet är inget vi får med födseln menar han utan något vi via rätt handlingar och jobb succesivt utvecklar. För att förtydliga sitt budskap/poäng ritar Mike väldigt lättförståelig graf. Eftersom hela församlingen är här för att vi på olika vis vill stärka en av Afrikas mest bortvalda och kränkta grupp – unga människor som lever på gatan, sitter i fängelse eller försöker integreras i sina samhällen efter avtjänat fängelsestraff – översköljs jag av plötsligt av en stark inre känsla av andemening eller Spirit. Att vara på rätt plats och göra rätt sak.

/Niclas Sannerheim, internationell sekreterare KFUM Sverige.

 

Jan Strandberg: Min första dag på nya jobbet som insamlingsansvarig på KFUM Sverige

Redan dag ett så åker jag till Togo i Västafrika för att vara med på en workshop, Youth Justice 2, med min kollega Niclas och Ellen från styrelsen. Deltagande är representanter från YMCA i Togo, Senegal, Sydafrika och Madagaskar samt från African alliance i Kenya. En drömstart där jag direkt hamnar i hetluften med intressanta diskussioner med min nya kollegor, under ledning av Niclas som styr workshopen under veckan. Resultatet blir mycket lyckat enligt alla deltagare och processen och samarbetet ska fortsätta. Utöver workshopen så besöker vi det lokala fängelset. Här vi får veta hur YMCA bedriver Youth Justice arbetet samt får träffa två ungdomar som snart släpps fria. De båda har redan tagit fram en affärsidé som de ska sjösätta när de blir fria, och på så sätt lämnar sitt tidigare kriminella liv. YMCA:s arbete ger dem hopp och möjlighet till ett bättre och värdigare liv.

Efter besöket beger vi oss vidare till YMCA:s kontor där ungdomsverksamheten bedrivs. Vi blir varmt välkomna och spelar volleyboll, musical chairs samt andra lekar. Här finns det plats för alla, oavsett kön, religion eller hudfärg. En intensiv men otroligt givande dag som inger stort hopp och glädje för framtiden.

/Jan Strandberg, insamlingsansvarig KFUM SverigeKFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7