En julhälsning från Zambia

Att försöka komma i julstämning här i Zambia är inte det lättaste, i alla fall inte om man som jag anser att snö ska vara ett givet kriterie. Vi har dock envisats med att varje advent tända vår hemmagjorda adventsljusstake (gjord på några juiceflaskor i glas), samt haft hiten ”Mer jul” på repeat eftersom varken jag eller Emma har någon annan jullåt på mobilen.

I Zambia firar man jul den tjugofemte med en gudstjänst på morgonen och umgås med vänner eller släkt resten av dagen. Detta kan möjligen också vara den enda dag på året som man inte äter standardmåltiden nshima, utan istället slår till med exempelvis kyckling och ris. Även fast den genomsnittliga zambiern är mycket mer troende kristen än den genomsnittliga svensken så är jul ingen jättestor grej här. Exempelvis är det inte sådär superviktigt att man åker hem och firar julen med sin familj jämfört med hur det är i Sverige. Kanske är det för att vi i Sverige har fått julen att handla mer om gemenskap och (tyvärr) konsumtion istället för den religiösa betydelsen. Medan här behövs det ingen högtid som en anledning för gemenskap, familjen och släkten håller man nära året runt.

I onsdags slaktades en get i buskarna utanför vårt kontor i Kazungula. Nu är det jul, konstaterade min stencoola kollega Anna utan att ens lyfta blicken från sin Bibel när geten skrek ute i buskarna.

Lustigt nog var det i samma buske som det också hänger en stor resväskan i. Troligen har den väl fastnat där under något regnoväder och ingen har brytt sig om att plocka ner den. När KFUM Sveriges internationella sekreterare Niclas var på besök i Kazungula för några veckor sedan var detta också bland det första han såg och påpekade. Jag har liksom börjat gilla den där resväskan (även om jag inte förespråkar nedskräpning och tycker att det är skandal att det inte finns någon form av sophantering i Zambia). Men den känns nästan lite julig. Vi klär ju granen med diverse krimskrams, så varför inte slänga upp en resväska där också? Om jag inte har helt fel så var Maria på flykt innan hon födde Jesus så det är ju inte helt ur kontext.

På detta vis suger jag in den lilla julkänslan jag kan få, även om det är lite som kan mäta sig med en jul hemma. Vi kommer få finbesök i form av Emmas familj till jul så vår plan är att fira svensk julafton den tjugofjärde med vänner, kollegor och grannar där vi ska bjuda på risgrynsgröt, knäck och lussekatter. Därefter den tjugofemte blir det zambisk julafton med gudstjänst och vila.

Jag vill passa på att önska alla nära & kära, KFUM:are och övriga praktikanter en riktigt härlig jul, på vilket sätt och var i världen ni än firar den.

Ta hand om er och god jul!

Taggar:, , , ,

Kommentarer (3)

 • Profilbild

  Caroline

  |

  Good juul från mig!

 • Profilbild

  Kenneth

  |

  God jul

 • Ellen

  Ellen

  |

  Jag översatte just hela detta blogginlägg till engelska för att min kompis frågade varför jag skrattade. Nu sitter vi bägge och fnissar 😀

  God jul och gott nytt från västbanken!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7