EM i volleyboll

Mellan 15-18 juni spelade juniorer från KFUM i Sverige YMCA EM i volleyboll i Tammerfors, Finland. Med representanter från KFUM i Göteborg, Skellefteå, Linköping, Örerbo och Malmö. Nedan kan du läsa om det spännande erfarenheterna och rafflande referat  från Tord som var head of delegation för den svenska truppen.

Då RM inte blev spelat i år, blev det upp till coacherna i respektive klubb att nominera spelare och ansvarig i KFUM Sverige att ta ut trupperna. Förbundet beslutade att endast åka med juniorlag denna gången.

Innan flyget till Tampere (Tammerfors) samlades trupperna utanför Arlandas terminal 5 och spelarna bockades av innan avresa.

Väl framme i Tampere möttes vi av bilar som körde oss till Varala idrottscenter där vi kunde checka in få

oss en bit mat och möjlighet att träna ihop oss innan invigningen på kvällen.

Fredagen började med en stadig Finsk grötfrukost och första matcherna. Både pojk och flicklagen spelade mot samma motstånd sammtidigt.

Båda lagen förlorade mot först Danmark som representerades av en KFUM idrottsgymnasium och var oerhört samspelta. Nästa match var mot Finland som inte var lika samspelta som danskarna men fysiskt starka i anfall, killarna kämpade på men fick inte stopp på Finlands anfall medan tjejerna började hitta varandra och trots 3-0 i set var det jämt hela vägen in i kaklet.

Sista matchen var mot Tyskland där äntligen det svenska spelet började fungera men även där fick

de blågula se sig besegrade och vi fick sikta in oss på bronsmatch lördag förmiddag.

Lördag morgon började med tjejernas bronsmatch mot Tyskland och det var taggade tjejer som gick ut och dominerade på planen och efter lysande spel stod det 2-0 i set och svenskorna för spelet men tyskorna är ack så jämna och när svenskorna har toppar och dalar maler tyskorna bara på, 2-0 blir 2-1 och sedan 2-2. Avgörande set blir en nervpirrande historia, lagen byter poäng med varandra fram till 11-12 då rycker tyskorna till sig en poäng som de håller till 13-15.

Killarna mötte även de Tyskland men här har vi mindre att sätta emot och trots att killana spelar bättre än de någonsin gjort är tyskarna för starka och vi förlorar med 3-0.

Man kanske skulle kunna tro att det var ledsna spelare att peppa efter och skall jag vara är

lig var det inte glada miner till en början men ledsna ansikten blev efter en stund till leenden.

Som en av killarna sa-

”Vi har inget killag i Skellefteå, vi får träna med damlaget det är jätteroligt att få träna med killarna och spela matcher!”

På kvällen blev det kryssning och prisutdelning, trots att det inte blev några medaljer tror jag att alla de svenska var nöjda med sina insatser och några tror jag fått vänner för livet.

Jag skulle vilja avsluta med att tacka Finska KFUM för ett fantastiskt arrangemang, motståndarna för bra spel, KFUM Sverige för att arrangemanget finns, ledarna för att de tar ledigt från sina arbeten och lägger tid på ungdomarna och framför allt ungdomarna för alla skratt, leenden och glädjen.

Tack för denna gången.

Tord Inghammar

Head of delegation
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7