Jubai

Det finns ett litet samhälle som kallas Jubai i Area C utanför Bethlehem. Jag fick åka dit på besök med min lokala mentor, Nancy. Det var fem kvinnor där som gav oss det varma välkomnandet som palestinierna är kända för. De visade oss runt staden och sen blev vi bjuden på te och kakor när de började berätta om riskerna som plågar deras by.

dsc_0296

När jag satt och pratade med kvinnorna hade vi en väldigt trevlig stämning. De verkade vara så glada att ha någon där att dela deras historier med och alla upprepade hur välkommen jag var. Samtidigt var inte alla av deras berättelser så upplyftande. En som heter Raida berättade om hur bosättare hade kört över hennes åttaåriga dotter när hon var på väg hem från skolan förra året. Barnet överlevde men hennes ben blev helt krossade. Fortfarande behöll hon ett lugnt leende när hon tog fram mobilen för att visa mig bilder på hennes blödande barn när hon låg medvetslös i ett dike. Bilderna togs direkt när hon blev hittad av kameror som YM hade gett till samhället för att kunna få bevis när de blir utsatta för misshandel). Dock går det inte att bevisa om olyckan hände av misstag eller med avsikt.

Kommunen ligger nära en israelisk bosättning och utsätts ofta för misshandel av unga israeler som kan komma in i deras stad och förstöra. Det är ingen auktoritet på plats att stoppa dem. Damerna berättade om hur bosättare hade bränt ned en hel olivgård, nu är det få träd kvar runt byn. För tio månader sedan hade några unga män kommit in och bränt mosken så den förstördes helt (ingen omkom).

Samhället har fortfarande inget bra sätt att bli av med sop- och avloppsvatten. De bor också  med opålitlig tillgång till vatten.

Invånarna bor under hot av demolering. Det händer att soldater kommer och lägger en demoleringslapp på ett hus, tar ett kort på det för att sen kunna bevisa att de har gett underrättelse, men sen tar de bort lappen igen och går sin väg. När det är dags för huset att rivas, blir det ibland en total överraskning för familjen som bor där. Så blev en av damernas broder av med sitt hus. De sade att när det händer någon, är de tvungna att försöka hitta en familjemedlem eller bekant i sitt kontaktnätverk att bo med, annars skaffar de sig ett tält från en NGO, (de nämnde Rädda Barnen) det finns inte mycket mer direkt stöd för dem. Sedan fem år tillbaka är husbyggnad totalt förbjuden.

De var stolt att berätta att varenda ungdom som klarade gymnasieskola gick vidare till universitetsutbildning. De bästa studenterna utbildade sig till läkare eller ingenjör. Men sen finns det inget jobb för dem. De flesta palestinska män som bor i Jubai jobbar som kroppsarbetare i den israeliska bosättningen! Många palestinier ser det som förräderi men för andra är det jobbet det enda som finns. Det är ett svårt val.

EJ-YMCA har varit involverade i samhällsprojekt i Jubai i två år och nio månader för att bemöta riskerna och kämpa för att förstärka kvinnornas roll. Efter det har gått tre år ska YM dra sig tillbaka för att se hur hållbart och framgångsrikt deras projekt kommer att bli utan dem.

Nancy är projektkoordinator från YM, med henne kom action plans, och många idéer om hur man på bästa sätt kan lösa samhällets sårbarheter. Ett av deras främsta hinder har varit en man som kallas Noman Achmal Hamden, han styr över byrådet och har tydligen varit emot varenda förslag, eftersom han ville behålla all makt själv. YM jobbar för att underlätta kontakt mellan samhällen och biståndsgivare som USAID och Christian Aid och andra. Kvinnorna berättade även hur, efter snart tre år, så är mannen bara misstänksam mot YM och ovillig att samarbeta även när det skulle resultera i bistånd. Han vill inte ändra deras traditionella maktsystem. Men snart är gubbens senaste fyra år som vald ämbetsman slut! I februari ska en där, Yousra, kandidera sig. Hon blir den första kvinnan i denna by som ska prova att ställa upp för valet. Omval sker varje fyra år.

15293334_10154148511767076_1024140826_o

Yousra, första kvinnliga kandidat

Med hjälp av Women’s Training Program-EJ-YMCA har medverkan underlättat mellan USAID och Jubai, kvinnorna hade fått 9000ILS (ungefär 21,500SEK) för att starta deras senaste projekt, en liten affär där det säljs köksutrustning. Det har bara varit fyra veckor sedan de har öppnat och de har redan tjänat tillbaka 4500ILS. De hoppas att kunna expandera utan vidare bidrag.

dsc_0184

De håller också på att upprätta en klinik och förskola och de är nästan klara! Tillsammans med medel från GVC Italy, de har byggt brunnar. I städer som detta, är vattentillgång inte taget för givet och invånarna måste använda vattnet extremt försiktigt, alltid med en tanke på framtiden. Så med stöd från GVC hade Jubai blivit erbjuden att få byggt rör till husen som inte har rinnande vatten för närvarande. Hamden avvisade erbjudandet.

dsc_0188       dsc_0224

Färgen torkar i den nya kliniken

De lokala volontärer genomgår civilförsvarsutbildning i Bethlehem. De samlar redskap för nödsituationer som brandsläckare och generatorer.

dsc_0249

Redskap för civilförsvar.

Taggar:, ,

Kommentarer (2)

 • Profilbild

  Bo von Bahr

  |

  Hej Linda. Jättekul att höra hur du har det och intryck från ett av dina besök. Jag kunde inte hitta själv byn på kartan, men den kanske heter något annat på kartan, du skrev att den kallades Jubai. Vi hörs! /Bo

 • Profilbild

  Margareta von Bahr

  |

  Hej Linda. Alldeles utmärkt. Kram Margareta

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7