Beit Hasan

Hej Alla. Nu har jag kommit igång med praktiken med The East Jerusalem Women’s Training Program. De introducerar utbildning inom området “Hemkompetens och by ekonomi” för kvinnor ute på landsbygden.

Nyligen fick jag åka ut till Beit Hasan och se verksamheten på plats. Jag åkte med Sukaina från EJ-YMCA kontoret och en annan man, Sahd, som blev anställd som konsult för det här projektet. Han hade utbildat sig till lantbruksingengör i Ryssland.

På vägen passerade vi genom två bemannade vägspärrar, men de var båda öppna så vi kunde köra rakt igenom utan att stanna.

Så småningom närmade vi oss en väg som var smockfull med stillastående bilar. Det var en av de viktigaste vägarna in i Ramallah och används av många palestinier som är påväg till arbetet i staden. Sahd berättade att nästan dagligen,  så stoppar soldaterna på just den kontrollstationen all trafik för ungefär en timme. Detta är tillräckligt för att hålla vägen helt överbelastad under resten av förmiddagen.

Vi kom fram till en palestinsk myndighetsbyggnad i byn vid 8:30 då det var tänkt att Sahd’s föredrag skulle börja. Det var omkring fem kvinnor och en del små barn där. Sukaina berättade “Oh Linda, detta är en av de dåliga vanor hos oss palestinier, vi är alltid sena!” Inom  nästa timman, så ökade antalet människor  till tjugo kvinnor. Alla bar hijab och svarta kläder i tjockt material, många med vackra silver eller guld broderier. Temperaturen hade redan nått 32 grader.

De flesta av de närvarande kvinnor anses som flyktingar eftersom antingen de eller deras föräldrar tvingades lämna sina hem och fly ut till Västbanken under “al Nakba” eller “katastrofen” av 1948. Därmed hade de förlorat sina hem och egendom utan att få krigskadestånd. Dem allra flesta, åldrar 16-60, var tvungen att bruka hyrt land runt om i byn för att försörja sig.

Taggar:, ,

Kommentarer (3)

 • Profilbild

  Caroline

  |

  Så roligt att läsa ditt första inlägg Linda! ser framemot fler av dina kloka betraktelser och få inblick i din vardag. hejja hejja!

 • Elin

  Elin

  |

  Åh, spännande att läsa om hur du har det! Kram

 • Profilbild

  Bo von Bahr

  |

  Kul att läsa Linda, skriv mer!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7