Bättre sent än aldrig

Som min svenska medpraktikant Daniel ska jag skriva om vår resa till Johannesburg. Men jag kommer berätta om de roliga eftersom Daniel tagit upp det formella  men nödvändiga delen av resan.

Mitt blogginlägg är väldigt försenat då min dator valde att sluta fungera. Hoppas ni har överseende med det då jag verkligen vill berätta om våra två dagar även om de skede för en månad sen.

Vi hade möten under dagarna och roliga aktiviteter på kvällarna. På fredags kvällen stod Braai på schemat som kvällsaktivitet. Braai är SAs ord för grillkväll. Det var Soweto YMCA som anordna det. Det bjöds på traditionell dans och god mat. Vi var praktikanter från olika delar av världen och även från olika länder i Afrika. Det var representanter från Sverige, Norge, Danmark, USA, Madagaskar, Zimbabwe och olika städer i Sydafrika. Ny kontakter har bundits och det känns underbart då denna praktik handlar om att göra sånt här. En tråkig sak som blev väldigt tydligt är  att unga får så lite utrymme att vara med och bestämma. Det är stor skillnad om vi jämför med KFUM i Sverige. De unga på mötet som jag pratade med har KFUM i Sverige som förebild. De skulle verkligen vilja ha ett fungerande utbyte då vi skulle kunna bidra med så mycket bara genom att låta dem lära av oss. De är verkligen imponerade så jag tycker ni alla i KFUM kan klappa er på axeln och känna stolthet över att vi är i framkanten.

Den traditionella dansen, det blev helt tyst och mörkt på terrassen där braai-en ägde rum och på avstånd hörde vi en trumma börja slå. Kort därefter hördes sång till taken av trumman och upp kom ungdomar i traditionella kläder och bjöd på en uppvisning. Madeleine fick en huvudbonad på huvudet under dansen, som vi andra skratta då. Hon var dock tyvärr tvungen att lämna tillbaka den även fast jag hade en bra plan på ta och spring. Ungdomarna kommer i från Soweto YMCA som har en hel dans avdelning som program under Y-art. Vi var på deras uppvisning dagen efter på lördagen, men det kommer jag till snart.  Dansen var helt fantastik! De var så duktiga, det är nu en månad sedan det var men jag är fortfarande lika fascinerad och lyrisk.

Efter dansen serverades det middag. God potatisgratäng liknandesak och grillad kyckling. Var väldigt gott alltihop och på grund av brist av sittplatser åt vi på traditionellt sätt – sittandes på golvet.  Det var roligt och flera valde att joina oss på golvet i vår ring vid elden. Kvällen avslutades med att musik spelades i högtalarna och fridans.

På lördagen efter att mötet var avslutat hade vi tid att döda. Så vi (= jag, Madeleine, Lee prakikant från USA, Tsiri prakikant från Madagaskar Andreas och Jonathan praktikanter från Danmark) bestämde att vi skulle följa med deltagarna ifrån Soweto YMCA och bli runtvisade. På grund av det härliga konceptet African time kom vi i väg 3 timmar senare än planerat. Färdmedlet var en 9 personers bil, som vi överfyllde med både människor, skyltar, lådor och andra saker från mötet. Under bilresan hade de roligt åt att leka guider åt oss och vi blev istället en turistbuss. Det var en väldigt trevlig stämning och vi alla skratta hela vägen dit. När vi kom fram till Y-et var det dansuppvisning, som en av dansarna hade berättat för mig kvällen innan när de uppträde. Vi stannade ett tag för uppvisningen och oj vad bra de var! Det är ungdomar och barn som kommer till Y-et med olika bakgrunder och övar dans någon eller några dagar i veckan. Det var otroligt att se vilken inverkan man kan göra genom att bara ge en trygg plats för barnen och ungdomarna. Soweto YMCA är kända för sin vägutsmyckning med före detta president Nelson Rolihlahla Mandela som motiv. Han står i boxningsposesion då han tränade på just Soweto YMCAs gym. Tyvärr var gymmet stängt så vi kunde inte gå in och kolla.

Vi tackade personalen som tagit sin eftermiddag och att visa oss vad de jobbar med och gick ner mot centrala Soweto med två ungdomar från Y-et som stolt ville visa upp sin hemstad. Soweto för er som inte visste det, en förort till Johannesburg men med över 1 miljon invånare. Medans vi gick mot den kända gatan, The Vilakazi Street , berättade grabbarna om Sowetos historia allteftersom vi passerade platserna där dåden skede. För att verkligen förklara Soweto kan ni läsa kort om det från en turistsida, http://www.alltomsydafrika.se/sevardheter/soweto/, för att förstå hur det är.

I en historiebok tar du in fakta och tycker det är tråkigt att det skett men att höra det på samma gata som dådet skede och från lokalbefolkning är något helt annat. Det går inte att blunda och inte känna något när du står där. Det var bara att titta runt sig så fans alla bevis på apartheid och all den orättvisa som fortfarande finns kvar. Även fast det avskaffades för en 20 år sedan nu speglas fortfarande Sydafrika av det. Hela Soweto är en stadsdel som skapades på grund av de tankarna och värderingar. Att grabbarna ville spendera hela sin eftermiddag och kväll med oss för att visa oss runt var helt fantastiskt. Jag känner ännu en stor tacksamhet och glädje av att fått mött dem. De visade oss verkligen riktiga Soweto på sån nivå att jag vet inte hur och om jag kan beskriva det på rätt sätt för er utan att det blir sakligt och utan den magiska touchen som vi kände när vi gick där. Om man vill se ett land på riktigt och verkligen förstå det måste man interagera med dem som bor där. Utan det kommer man bara få en turistbild utan någon personlig koppling till landet. Så summan av kardemumman, kliv ner från den vita hästen för att kunna se vad som sker och förstå vad du ser.

På återseende, Anna

  

 

Taggar:, ,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7