Att känna sig som hemma, fast i ett annat land!

Scouting är Amazing och det är därför jag nu sitter i en scoutlokal tillhörande 2nd Rondebosch Scout Group i Kapstaden.

Denna helg, likt varje år den tredje lördagen i oktober, hålls världens största scoutarrangemang JOTA/JOTI (jamboree on the air/jamboree on the internet), ett arrangemang där man via internet och kortvågsradio kommunicerar med scouter över hela världen. Detta genomförs genom att alla ansluter sig till samma chattsida för att knyta kontakter, dela med sig av sina erfarenheter eller helt enkelt snacka skit med likasinnade över hela världen. För vi finns över allt och vi jobbar mot samma mål, ett mål som inte är helt olikt KFUM Sveriges. Scouternas vision är att utveckla ”unga som gör världen bättre” eller som det hette när jag började ”göra unga redo för livet”.

JOTA/JOTI är ett Amazing arrangemang och en stor anledning till att jag sitter där jag sitter idag, men det finns så många fler.

Scouterna är mer än en världsorganisation med ett huvudkontor som knyter de nationella organisationerna samman. Scouterna är en familj som sträcker sig över världen där man kan känna sig hemma. Vad jag behövde göra för att få en fin inbjudan att komma in om i helgen (eller när jag känner för det) var att skicka ett mail och säga att jag existerar och är intresserad. För när jag skriver att jag är en scout tillfälligt i en stad är det så naturligt att bjuda in oavsett vilket land jag är i eller kommer ifrån.

Jag har tillbringat helgen med scouter från Sydafrika och en scout från Tyskland. En scout som är här ett år som volontär på sydafrikanska scouternas huvudkontor i Kapstaden. Det är otroligt att man kan träffas scouter från tre olika länder och umgås som att man känt varandra i flera år. Jag har aldrig träffat dem innan och ändå delar vi mat, dricka och snacks.

I helgen har vi band annat chattat och spelat spel på datorerna, vi har diskuterat världsproblem, vi har grillat, haft lägerbål, lekt med elden och haft riktigt riktigt kul!

Det finns många saker man är en del av tillfälligt en viss del av livet, men familjen är oftast inte en av dem.
En gång scout alltid scout!

Hälsningar
Daniel  Persson

Taggar:,
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7