8e mars – för en feministisk framtid

Idag, på den internationella kvinnodagen, står KFUM Sverige i solidaritet med världens kvinnor. Som del av världens största kvinnorättsrörelse är en jämställd värld en del av vårt långsiktiga mål och feminism en naturlig del av vårt DNA.

Genom historien har kvinnor och män, men framförallt kvinnor, kämpat i KFUK och KFUM och med sin övertygelse och envishet tagit samhället och vår rörelse steg för steg mot en mer rättvis värld.

Idag ärar vi dessa kämpar samtidigt som vi sällar oss till de som fortsätter strävan efter en jämställd värld i fred och rättvisa. En värld där ingen kvinna ska behöva vara orolig för att gå hem själv på kvällen, där ingen kvinna ska behöva få en oönskad hand innanför tröjan, där ingen kvinna ska behöva jobba mer för mindre betalt, där ingen kvinna ska behöva leva upp till omänskliga krav på att vara perfekt i precis alla delar av livet, där ingen kvinna ska behöva ta de dåliga konsekvenserna av alla de beslut som fattas av den majoritet av män som sitter vid makten, där ingen kvinna ska behöva nöja sig med mindre än ett liv i fred och glädje.

Den förändringen kräver att vi börjar med oss själva. Vi behöver titta på vilka som bestämmer i våra föreningar, vilka som får de bästa halltiderna och vilka som får utrymmet i våra verksamheter. Vi behöver leva våra värderingar så att de unga vi träffar får växa upp med goda förebilder och vågar ifrågasätta destruktiva och begränsande könsnormer. Vi måste våga säga ifrån och vi måste våga ta de obekväma samtalen.

För KFUM är en jämställd värld den värld vi vill se. Och den börjar med oss.

Andreas Axelson

Andreas Axelson

Andreas Axelson, Ordförande KFUM Sverige +46 (0)708 433 221, andreas.axelson@kfum.se.KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7