The funder

Niclas Sannerheim, KFUM Sveriges internationella sekreterare med ansvar för programmen i Afrika är på uppföljningsresa i Sydafrika. Läs nedan hans betraktelser.

Det är en speciell dag på lokalföreningen YMCA Durban. Bord har försätts med dukar och flera närvarande har tagit på sig finkläder. Idag ska de första deltagarna i Youth Justice-programmet ta sin examen. Deltagarna har sedan 2015, då gruppen fortfarande satt i Westvillefängelset (eller Correctional Centre som de heter här) fått utbildning av YMCA i life skills samt fått stöd i återanknytningen till sin familj och släkt.

Efter avtjänat straff har programmet fortsatt med skills training – för denna grupp i form av att de har lärt sig att tapetsera möbler. Deras examensverk står prydligt uppradade längst fram i festlokalen. Sikhona som samordnat Youth Justice-programmet i Durban utstrålar både anspänning och glädje. Det är härligt att se! Hon ger mig ett program för dagen. Jag får genast en fniss-attack – för i programmet hittar jag programpunkten The Funder – Mr Niclas. Fnisset har dels att göra med att detta är något av en biståndsarbetarklassiker, att man helt utan förvarning förväntas hålla ett tal, ofta i ett sammanhang som är nytt för en. Men fnisset har också att göra med skrivelsen Mr Niclas dvs. att jag är mitt förnamn, vilket är rätt ovanligt i dessa sammanhang. Sedan sköljer en känsla av sorg över mig också, att jag efter alla år betraktas som ”the funder” och inte som representant från KFUM Sverige. Jag liksom flera andra är inte bekväm med att reduceras till mitt kön, ålder, sexuella läggning eller hudfärg – att vara människa är ju så mycket mera.

Plötsligt drar programmet igång och jag försöker ömsom lyssna ömsom försöka tänka ut vad jag ska säga när det är min tur. Vi får både höra berättelser från deltagarna själva, från representanter från Westvillefängelset och från deltagarnas föräldrar samt en ditbjuden präst. Deltagargruppen berättar att nästa steg är att starta ett kooperativ.

Strax innan det blir min tur har jag lyckas jag bena ut varför jag benämns ”the funder”. Lokalen är full av mellanchefer både från andra partnerorganisationer och från fängelset. Att stolt visa upp att man har en internationell partner och, inte minst, givare ger YMCA Durban en tyngd och kredibilitet som är guld värd i arbetet med dessa partners framöver. Mitt bidrag till Durban YMCA idag är att spela denna givar-roll så bra som möjligt. Så när det blir min tur att tala beslutar jag mig för att spinna vidare på YMCAs tyngd och berättar om att YMCA-rörelsen bedriver verksamhet på lokal, nationell, regional och global nivå och har gjort så i över 100 år och kommer att nå nya generationer i framtiden, vilket jag själv tycker är rätt anmärkningsvärt. Jag avslutar med att berömma och lyckönska deltagarna och uppmanar dem att fortsätta och fördjupa sitt medlemskap/deltagande i YMCA.

Kommentarer (1)

  • Profilbild

    Madeleine S

    |

    Det var ett väldigt bra tal i en trött åhörares öron i alla fall, tal i tre timmar varav inte alla på engelska gör en lite mör. Snyggt jobbat Mr. Niklas!

Kommentarer avstängda
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7