Uppstartsresa

Jana Frolén, KFUM Sveriges handläggare för utvecklingssamarbetesprogrammen i Östeuropa har varit på uppstartsresa tillsammans med partners YMCA Belarus och YMCA Ukraina. Följ nedan hennes betraktelser från denna resa.

Representanter från YMCA Belarus, YMCA Ukraina och KFUM Sverige

Jag blir förvånad när jag ser att alla julprydnader är kvar på hotellet i Lviv i Ukraina. Personalen skrattar och nämner också att eftersom Lviv är en mångkulturell stad så firas även kinesiska nyåret också. Sen lägger dem till att enligt gammal tradition tar  man ut julgran i mitten på februari, då alla firar vårens ankomst.

Vårens ankomst känns dock ganska avlägsen. Det är kallt och det snöar för fullt. På YMCA Lviv, en lokalförening i YMCA Ukraina är det dock ljust, varmt och nyputsat. Förra veckan var det officiell invigning av de nya lokalerna mitt i stan. Hyran är hög. Deras ”gå-runt-plan” bygger på att erbjuda unika aktiviteter för alla åldrar till ett marknadsmässigt pris, för att kunna investera medel i andra aktiviteter för mer utsatta grupper. Allt präglas av YMCA-värderingar och stämningen är mycket välkomnande!

Det kryllar också av idéer.

Det finns en konstutställning i gallerisalen med egen utgång mot stan. ”Vanliga” människor droppar in för att titta på abstrakta målningar. Där fångas dem in och introduceras till övrig verksamhet. Utställningen byts ut varje månad.

Här står också ett enormt piano på tjocka ben. Studenter från musikkonservatorium har släpat hit det för att kunna spela all musik som inte ryms inom ramen för konservativ undervisning. Det ska spelas instrumentellt och experimentellt. Öppen för alla som vill utforska musikens kraft.

Workshoprummet lockar deltagare till sig med färggranna sittsäckar. Hit kommer skådisar från lokalteatern för att tillsammans med interna flyktingar från krigsdrabbade östra Ukraina sätta upp gemensamma pjäser. Krigsår bearbetas. Nya vänner och bekantskaper skapas.

En kväll fylls workshoprummet av familjer och barn. Det är premiär för en tecknad film som barn i YMCA Lviv har gjort tillsammans med en filmpedagog. Det handlar om en mås som drunknar men sedan förvandlas till ett vikingaskepp och fortsätter sin färd ute i havet.

Jag är här för att hålla planeringsworkshop tillsammans med YMCA Ukraina och YMCA Belarus för att tänka ut nästa treåriga program som görs i samarbete med KFUM Sverige. Tre dagar i sträck träffas vi. Ritar. Klistrar. Tänker. Diskuterar. Skrattar. Kör energizers. Tanken är att vårt nästa gemensamma program kommer att bidra till att unga människor i Ukraina coh Belarus, via deltagande eller kontakt med vårt program blir starkare medborgare och närmar sig arbetsmarknaden. Det återstår att se vad remissrundan kommer att ge oss. Så håll utkick!

Har du frågor eller är intresserad av KFUM Sveriges utvecklingssamarbete och våra program i Öst? Tveka inte att kontaka Jana Frolén; jana.frolen@kfum.se

Vill du bidra till att vi ska kunna göra ännu fler saker för att stärka unga i våra partnerländer? Swisha 123-9018557

Taggar:
KFUM Sverige
Rosengatan 1, 111 40 Stockholm
info@kfum.se, 08-677 30 00
Swish: 123-9018557
Plusgiro: 90 1855-7